Şase ani de la prăbuşirea avionului preşedintelui Kaczynski; Polonia aduce un omagiu victimelor catastrofei de la SmolenskLa şase ani de la prăbuşirea avionului preşedintelui polonez Lech Kaczynski la Smolensk, în Rusia, la 10 aprilie 2010, Polonia condusă de partidul conservator Dreptate şi Justiţie (PiS) aduce un omagiu mai solemn decât în trecut celor 96 de victime, prin intermediul slujbelor religioase, rugăciunilor şi ceremoniilor, relatează duminică AFP.

Fratele geamăn al preşedintelui defunct, Jaroslaw Kaczynski, şeful PiS, însoţit de membri ai guvernului, deputaţi şi senatori, a asistat la o ceremonie în faţa palatului prezidenţial, după o slujbă în memoria victimelor.

Au fost citite numele celor 96 de victime aflate în drum spre Katyn, regiunea în care mii de polonezi au fost ucişi de poliţia politică a lui Stalin în 1940. Jaroslaw Kaczynski a depus o coroană de flori în faţa portretului cuplului prezidenţial.

Chiar la ora prăbuşirii avionului, preşedintele Andrzej Duda s-a recules la mormântul lui Lech Kaczynski şi a soţiei sale Maria, din catedrala castelului Wawel din Cracovia (sud).

Pe parcursul întregii zile, pe tot teritoriul Poloniei vor fi organizate slujbe, rugăciuni şi ceremonii.

Sosit la putere în octombrie 2015, guvernul PiS, care acreditează teza unui atentat la Smolensk, a redeschis ancheta privind cauzele catastrofei aeriene. Ministrul apărării, Antoni Macierewicz, care, după catastrofa de la Smolensk, a fost principalul artizan al tezei atentatului, a calificat recent prăbuşirea de la Smolensk drept un act terorist rus.

Experţi din guvernul polonez precedent, condus de Donald Tusk, precum şi experţi ruşi au exclus teza atentatului, concluzionând că a fost vorba de un accident şi făcând referire la condiţiile meteo nefavorabile şi la erorile de pilotaj. Totodată, ruşii au dezvăluit că au existat presiuni făcute de delegaţia politică asupra piloţilor, presaţi să aterizeze cu orice preţ, în timp ce polonezii au insistat asupra erorilor comise de controlorii de trafic aerian din Rusia.

Sursa : jurnal.md