SANCȚIUNI pentru folosirea panglicii „Sfântul Gheorghe” în R. Moldova!

Persoanele care vor etala sau utiliza simbolul panglica bicoloră negru-oranj „Sfântul Gheorghe” vor fi sancționate. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat în Parlament de Partidului Liberal (PL).

Proiectul prevede ca persoanele fizice să fie amendate cu până la 2 400 de lei, iar cele juridice – cu patru mii de lei.

Liberalii își motivează solicitarea prin faptul că „utilizarea acestui simbol creează tensiune în societate, având un grad de pericol social sporit și care instigă la acțiuni cu caracter antinațional”.

„Evenimentele din ultima perioada din estul Ucrainei prezintă foarte clar care este scopul acestei panglici. Marea majoritate a separatiștilor și adepților federalizării Ucrainei consideră că simbolul care-i reprezintă este panglica „Sfântului Gheorghe”. Astfel, acest simbol a devenit simbolul separatismului, fărădelegii, haosului, instabilității și a sutelor de victime omorâte de separatiști. Republica Moldova, urmare a agresiunii, are în estul țării regim separatist, care are susținerea autorităților Federației Ruse, care au contribuție atât militară, cât și politică la crearea și susținerea regimului separatist în regiunea transnistreană, parte integrală a R. Moldova. În acest context, utilizarea pe teritoriul R. Moldova, în scopuri culturale, sociale și politice a simbolului panglica „Sfântului Gheorghe”, simbol promovat de către separatiști reprezintă un pericol eminent pentru integritatea R. Moldova”, se precizează în nota informativă a proiectului de lege.

Menționăm că Belarus și Kazahstan, țările care au semnat cu Federația Rusă crearea unei Uniunii Euroasiatice, au interzis recent utilizatea pe teritoriile sale a panglicii „Sfântul Gheorghe”.

Panglica „Sfântului Gheorghe” reprezintă un element simbolic militar rusesc. Aceasta este atașată la Ordinul „Sfântului Gheorghe”, Crucea „Sfântului Gheorghe” și Medalia „Sfântului Gheorghe”. Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus, fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși „pentru eroism și aport adus patriei”.

În perioada sovietică, cele trei distincții au fost interzise de către autoritățile comuniste, întrucât ele ar fi reprezentat țarismul, astfel din 1917 până în 1992 panglica nu a fost utilizată pe aceste distincții. În 2005, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, panglica „Sfântul Gheorghe” a fost instituită ca simbol al Zilei victoriei asupra Germaniei naziste.

Sursa : ziarulnational.md