S-a terminat: A venit SFÂRŞITUL pentru motoarele diesel! Anunţul care lovește întreaga industrie auto

În timp ce constructorii auto germani şi protectorul lor suprem, guvernul de la Berlin, reacţionează şi se adaptează încet, moral şi mai ales financiar, la schimbările aduse de Dieselgate, scandalul emisiilor toxice începe să se propage virulent şi în Franţa. După Renault, în centrul atenţiei este acum PSA.

Anul a început violent pentru Renault. În ianuarie s-a aflat că procurorii francezi investighează compania sub suspiciunea că ascunde cantitatea reală de gaze toxice emise de unele din modelele sale pentru ca în martie agenţia pentru protecţia consumatorului să acuze producătorul că a folosit dispozitive de păcălit testele de poluare pe până la 900.000 de autovehicule în ultimii 25 de ani. Cel mai notabil efect al acuzaţiilor s-a văzut pe burse, unde acţiunile Renault au scăzut semnificativ. AFP nota în martie că, potrivit unor documente obţinute de agenţie, „întregul lanţ de management“, inclusiv preşedintele Carlos Ghosn, este implicat în cazul de înşelăciune.

După aceasta s-a aşternut liniştea în Dieselgate-ul francez, atenţia fiind furată de ceea ce se întâmpla în Germania, pentru ca în noiembrie să se afle, prin ziarul Le Monde, că PSA este acuzat, în baza unei anchete privind sănătatea publică a Direcţiei generale a concurenţei şi consumului, că şi-a programat motoarele diesel să emită mai puţin monoxid de azot în testele de omologare decât în condiţiile reale de drum. Autoritatea de supraveghere a găsit că peste 1,9 milioane de autovehicule cu motoare diesel de generaţie Euro 5, înmatriculate între 2009 şi 2015, au această problemă. PSA a răspuns acuzaţiilor negându-le, dar şi-a asumat responsabilitatea de a regla motoarele astfel încât să se atenueze diferenţele de emisii între condiţiile de test şi cele reale de drum. În acest caz, PSA riscă o amendă de cinci miliarde de euro.

Sursa: ziarulnational.md