Salariile medicilor

Majorarea salariilor cu 25 la sută, este una dintre solicitările sindicatelor din domeniul sănătăţii.

”Înţelegm care e situţaia în ţară, înţelegm că este greu pentru toată lumea, dar nici salariile care există nu mai fac faţă. Cum poţi să acorzi o calitate bună pacientului când vine şi se adresează, când medicul nu dispune de condiţii normale de muncă, nu are salariu decent şi nu este îndestulat cu echipamentul?”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicale ”Sănătatea”, Aurel Popovici.

Majorările salariale vor fi diferenţiate, spune ministrul Sănătății. Salariile tinerilor specialiști ar putea fi majorate cu aproape 50 la sută. Pentru ceilalți angajați din Sănătate – cu 10 – 15 la sută. Și asta doar după ce formula de calculare a salariilor va fi modificată. Retribuţia va fi stabilită în baza salariului de funcție și a cel mult doi indicatori de performanță.

”Ca să nu mai existe situaţii că cel care îl iubeşte mai tare pe şeful are sporuri mai mari, o să se termine. Cel puţin asta eu îmi doresc”, a declarat ministrul Sănătății Ruxanda Glavan.

Potrivit ministrului Sănătăţii, va fi micșorat Fondul de Administrare și Întreținere al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină .

”Fără supărări, domnule preşedinte, dar atunci când salariu mediu a celor 325 de angajaţi ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină constituie 9.000 de lei, iar salariu mediu în sistem pe ţară constituie 4.800, nu consider sub nicio formă corect”, a declarat ministrul Sănătății Ruxanda Glavan.

În cadrul discuţiilor, sindicatele au propus majorarea primei de asigurare a angajaţilor din Sănătate până la 12 la sută. Ministerul Sănătăţii, însă, nu a acceptat această propunere.