Rusia rămâne principala sursă de remiteri în R. Moldova. Surpriză enormă: Izraelul e pe locul doiVolumul transferurilor de peste hotare, la cel mai scăzut nivel în ultmii zece ani. Deși a scăzut considerabil, transferurile de bani din Rusia în favoarea persoanelor fizice rămân pe primul loc, Izraelul este pe locul doi, Italia – pe trei iar SUA – pe patru.

Volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit anul trecut 1,079 miliarde de dolari, cel mai mic din ultimii zece ani. Doar în 2006 volumul a fost mai mic, însumând 854 milioane de dolari.

Reducere reală de 3,2% față de anul precedent

Deși Banca Națională atenționează, că acest volum nu se referă doar la remiterile moldovenilor aflați la muncă peste hotare, 83,8 la sută din suma respectivă a fost transferată prin sistemele de  remitere de bani (doar în USD, EUR și RUB). Restul sumei de 16,2% a fost transferată prin virament în conturi (în mai multe valute).

Valoarea în dolari a transferurilor totale din anul 2016 s-a diminuat cu 4,4 la sută, inclusiv cu 1,2 puncte procentuale din cauza deprecierii euro față de dolar. Dacă excludem această depreciere, diminuarea reală a valorii transferurilor totale constituind 3,2 la sută. 

Transferurile în ruble au scăzut aproape în jumătate

Transferurile în ruble rusești s-au redus cu 49,4 la sută, cele în euro au sporit cu 5,9 la sută, cele în dolari – cu 8,5 la sută iar transferurile în alte valute au crescut cu 25,1 la sută. Astfel, în anul 2016, structura valutară a transferurilor (recalculate în USD) a fost următoarea: USD – 530,1 milioane, euro –  428.6 milioane, ruble – 118,52 milioane și alte valute 2,02 milioane de dolari. 

Transferurile din Rusia rămân pe primul loc

Totuși, reducerea dramatică a transferurilor în ruble nu înseamnă și o reducere pe potrivă a transferurilor din Federația Rusă.

Conform provenienței geografice a transferurilor în favoarea persoanelor fizice, transferurilor din CSI le-a revenit ponderea de 37,2 la sută, în descreștere cu 21,5 la sută comparativ cu anul 2015. Aici transferurile din Rusia dețin o pondere covârșitoare de 96,6 la sută din total. Rusia continuă să fie principal sursă de transferuri în favoarea persoanelor fizice, deținând ponderea de 35,9 la sută din total sau de 387,48 milioane de dolari,  în descreștere cu 7,3 puncte procentuale comparativ cu 2015.

Ponderea transferurilor din UE a crescut cu 9,7 la sută

Pe de altă parte, transferurile din UE au înregistrat o pondere de 31,8 la sută, în creștere cu 9,7 la sută față de 2015. 

Transferurile din alte state au constituit 31 la sută în 2016. Aici ponderea covârșitoare revine transferurilor din Israel, SUA și Turcia – 82,7 % din total, în creștere cu aparoape 5 puncte procentuale față de anul precedent.  

În cadrul transferurilor din UE, transferurile din Italia au cea mai mare pondere, de 38,9 la sută, urmate de transferurile din Marea Britanie (12,9 la sută), Germania (11,6 la sută).

Israelul, pe locul doi printre țări în ce privește volumul transferurilor

Un fapt extreme de interesant îl reprezintă transferurile din Israel cu o pondere de 14,2 la sută din total (153.64 mil. dolari), plasându-se astfel pe locul doi în ce privește originile transferurilor. 

În pofida opiniilor generalizate, Italia este abia pe locul trei, cu o pondere de 12,4 la sută (133,46 milioane de dolari). Pe locul patru, încă o surpriză, SUA cu o pondere de 9.9 la sută (106.97 mil. dolari). Ponderi importante mai dețin Marea Britanie – 4,1 la sută (44.35 mil. dolari), Germania – 3,7 la sută (39,67 mil. dolari), Franța – 2,3 la sută (25,14 mil. doalri), Turcia – 1,5 la sută (15,97 mil. dolari), Spania – 1,1 la sută (12,5 mil. doalri), România – 0,8 la sută (8,43 mil. dolari), Cipru – 0,8 la sută (8,24 mil. dolari) și Kazahstan – 0,3 la sută (2,97 mil. dolari)

Transferurile nu reprezintă doar remiteri

BNM atrage atenția asupra faptului că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care  lucrează peste hotare, ci includ și altfel de transferuri unilaterale.

Este vorba despre transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova (1,4 la sută din total).

Urmează transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (0.7 la sută). De asemenea în țara noastră mai intră prin transferuri în contul persoanelor fizice pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0,3 la sută).

Ce transferuri nu sunt incluse în statistici

De remarcat că statisticile prezentate de BNM nu includ transferurile internaționale prin sistemul de plăți SWIFT (cu valori semnificative) în favoarea persoanelor fizice cu scop investițional, care în anul 2016 au constituit 18,27 milioane de dolari. 

Nu sunt incluse nici transferurile internaționale prin sistemul de plăți SWIFT în favoarea persoanelor fizice nerezidente, clienți ai băncilor licențiate din Republica Moldova dar și transferurile efectuate prin intermediul băncilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Sursa: eco.md