Rusia a ANULAT embargoul pentru două fabrici de conserve din R. Moldova

Două fabrici de conserve din Republica Moldova, situate în stânga Nistrului, au primit dreptul de a exporta marfă în Federația Rusă. Serviciul federal sanitar „Rospotrebnadzor” a anulat interdicțiile în cazul celor două companii după ce expertizele ar fi demonstrat că acestea au produse care corespund cerințelor de calitate și siguranță, dar și după tratativele care au fost duse cu reprezentanții nerecunoscutului minister al agriculturii de la Tiraspol.

Fabrica de conserve din Camenca și compania „Rustas” din raionul Slobozia își vor putea exporta fără probleme marfa pe piața rusă. Anterior, prima întreprindere a semnat un contract cu rețeaua de magazine „Magnit” din Rusia pentru a-i livra două milioane de borcane cu mazăre conservată. În prezent, se negociază exportul conservelor cu porumb.

Potrivit datelor prezentate de nerecunoscutul minister al agriculturii din Tiraspol, fabrica de conserve din Camenca are contracte încheiate pentru anul 2014 cu diverși agenți economici din Rusia care prevăd exportul a 13 milioane de conserve în valoare de aproape cinci milioane de dolari, ceea ce constituie circa 70% din marfa produsă.

Amintim că Federația Rusă a interzis în luna iulie importul de conserve din fructe și legume din R. Moldova, motivând că producătorii moldoveni încalcă drepturile consumatorilor. Au fost invocate nereguli legate de standardele de marcaj și încălcări privind masa netă indicată pe ambalaj. Autoritățile de la Chișinău sunt de părere că embargoul este unul politic și vine ca răspuns pentru apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană, după semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE.

Sursa : ziarulnational.md