Marşul dedicat celei de-a 71 aniversări de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă s-a desfăşurat la Bălţi fără tradiţionala fanfară militară a Brigăzii 1 Infanterie Motorizată. Ministerul Apărării a refuzat să-i ofere această posibilitate Primăriei Bălţi, considerând, probabil, că această zi nu este o sărbătoare pentru ţara noastră.

Pe data de 24 august când este marcată ziua eliberării Moldovei de sub ocupaţia fascistă, în mod tradiţional, bălţenii au participat la marşul spre Monumentul Eliberatorilor „Tank T-34”, apoi spre Aleea Slăvii unde sunt înmormântaţi soldaţii şi ofiţerii sovietici căzuţi în 1944. În acest an, coloana de manifestanţi nu a fost însoţită şi de fanfara militară.

„Deja de câţiva ani 24 august nu este o data oficială în Republica Moldova şi nu toţi, cu părere de rău, îşi amintesc că îi datorează viaţa şi pacea pe pământ anume verii anului 44. Cu 71 de ani în urmă ţara noastră a fost eliberată de sub ocupaţia fascistă,  cea mai îngrozitoare şi sângeroasă atrocitate din istoria omenirii. Acest fapt se datorează anume operaţiunii Iaşi-Chişinău, una dintre cele mai reuşite lupte din istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Eliberând Moldova, armata sovietică a pierdut 67 130 de oameni care au fost omorâţi, răniţi şi dispăruţi fără urmă. Mai mult de 150 de soldaţi şi ofiţeri au fost decoraţi cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice. În pofida acestui fapt, prin intermediul mass-media angajate politic, actuala guvernare lansează minciuni despre evenimentele din august 1944, impunând idea “ocupării” Moldovei, se întreprind încercări de a-i face eroi pe complicii naziștilor, iar reuşitele moldovenilor sunt trecute cu vederea sau sunt supuse discreditării.”, a declarat în încheierea evenimentului primarul de Bălţi Renato Usatîi, exprimându-şi nemulţumirea faţă de atitudinea autorităţilor cu privire la această zi.

Renato Usatîi a felicitat toţi cetăţenii Republicii Moldova cu ocazia eliberării Moldovei de ocupanţii fascişti şi le-a mulţumit din suflet veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei pentru putere şi curaj în lupta împotriva fascismului. „Vă urez sănătate şi mă închin până la pământ, nu vom uita niciodată ce aţi făcut pentru noi!”, a precizat Usatîi.

Amintim că la începutul lunii august Fundaţia Renato Usatîi a oferit veteranilor din Bălţi un ajutor material de 200 de mii de lei.

Renato Usatîi a explicat de ce fanfara militară nu a însoţit coloana de manifestanţi.

„Ministerul Apărării, controlat în prezent de Partidul Liberal, în persoana domnului Şalaru ne-a oferit un răspuns oficial de refuz. Am cerut orchestra pentru data de 24 şi 27 august. Reprezentanţii Ministerului Apărării ne-au solicitat să expediem două scrisori diferite şi asta pentru a ne putea expedia un răspuns pozitiv şi altul de refuz, considerând că evenimentele dedicate zilei de 24 august nu sunt demne de prezenţa orchestrei militare.”

Primarul de Bălţi a calificat acţiunile conducerii Ministerului Apărării drept o provocare politică din partea Partidului Liberal. Oamenii au fost lipsiţi de posibilitatea de a fi însoţiţi de orchestra militară la marşul dedicat soldaţilor căzuţi în război, iar acest fapt este o crimă, în opinia edilului.

Bălţiul va avea propria orchestră militară, pentru a nu depinde de „trădătorii patriei”. Anume aşa îi numeşte primarul pe cei care sunt gata să ducă tratative privind aderarea Moldovei la NATO. „Sunt categoric împotriva oricăror blocuri militare pe teritoriul Republicii Moldova.”, a declarat Renato Usatîi.

Edilul capitalei de nord a precizat că nu a fost niciodată împotriva confruntării cu centrul, dimpotrivă  a pledat pentru integritatea Moldovei, însă dacă autorităţile centrale vor continua cu interdicţiile şi refuzurile, „ vor continua să îşi bată joc şi să ne şantajeze cu bugetul”, atunci va lua măsuri. „Nu ne provocaţi pentru că dacă vom decide să ne soluţionăm singuri problemele, atunci vom fi susţinuţi de 80% din populaţia din nordul ţării.”, a precizat Usatîi.

 

Renato Usatîi către Ministerul Apărării: “Oare ziua eliberării Moldovei de sub jugul fascist nu este demnă de respect?” (Video)

Renato Usatîi către Ministerul Apărării: “Oare ziua eliberării Moldovei de sub jugul fascist nu este demnă de respect?” (Video)

Renato Usatîi către Ministerul Apărării: “Oare ziua eliberării Moldovei de sub jugul fascist nu este demnă de respect?” (Video)

Renato Usatîi către Ministerul Apărării: “Oare ziua eliberării Moldovei de sub jugul fascist nu este demnă de respect?” (Video)

 

Sursa : ru1.md