Refugiat sirian, retinut de un an pe aeroportul din Istanbul. "Singurul meu vis este sa pot dormi cu lumina stinsa"Un refugiat sirian, caruia autoritatile turce i-au refuzat intrarea pe teritoriul lor, este retinut de peste un an pe aeroportul international din Istanbul.

Amnesty International, care a facut cunoscut cazul, estimeaza ca Fadi Mansour este victima unei “detentii arbitrare” si a exercitat presiuni asupra guvernului turc pentru a-l lasa sa intre pe teritoriul Turciei in virtutea unei masuri de “protectie temporara”.

Potrivit acestei organizatii neguvernamentale, Fadi Mansour a plecat din Siria in 2012 din cauza razboiului si s-a indreptat spre Liban inainte de a se instala in Turcia. Anul trecut, dupa ce fusese respins de Malaezia, el a fost arestat in 15 martie 2015 la sosirea in Turcia si retinut de atunci intr-o incapere a aeroportului Ataturk, rezervata pasagerilor cu probleme.

In noiembrie 2015, Mansour a putut parasi camera respectiva, privata de ferestre si luminata electric permanent, incercand sa plece in Liban, dar de acolo a fost returnat spre Istanbul, potrivit Amnesty.

“Singurul meu vis in prezent este sa pot dormi cu lumina stinsa”, a declarat el intr-o inregistrare video publicata de ONG, care a denuntat tratamentul “crud, inuman si degradant” care i se aplica sirianului.

Solicitate de AFP, serviciile premierului turc nu au dorit sa comenteze aceasta situatie.

Sirianul a publicat miercuri – pe contul sau Twitter – fotografia unui hamburger, invitandu-i pe toti cei interesati de situatia lui sa imparta cu el pranzul sau zilnic la implinirea unui an de sejur.

It is lunch time, please come and share my one-year daily dish pic.twitter.com/jO5rV7knhx

— Fadi Mansour (@Fadimans0ur) March 16, 2016

 


Sursa: Stirile Pro TV