REACŢIA profesorilor privind propunerea Ministerului Educaţiei de a fi remuneraţi în funcţie de performanţeMinisterul Educaţiei propune ca profesorii să fie remuneraţi în funcţie de performanţe. Acest sistem ar permite majorarea substanţială a salariilor, conform unui studiu elaborat împreună cu experţii estonieni. 

Dacă iniţiativa Ministerului Educaţiei va fi acceptată, salariul de bază al profesorilor începători va ajunge la 3.300 de lei, cu aproape 350 de lei mai mare decât în prezent. Cei care au calificare de gradul doi vor fi remuneraţi cu cel puţin 4.600 de lei, adică în creştere cu peste 15%. Dascălii care deţin gradul întâi vor primi un salariu de bază de 6.000 de lei. Leafa va fi cu o treime mai mare decât în prezent.

Profesorii cu grad superior vor primi 8.300 lei, dublu faţă de salariul pe care îl ridică acum. La aceste sume se va adăuga sporul pentru vechime în muncă, care porneşte de la 230 de lei şi ajunge până la 1.700 de lei. Sumele au fost calculate pentru 35 de ore petrecute la muncă săptămânal. Documentul mai prevede repartizarea atribuţiilor şi responsabilităţilor. Astfel, profesorii cu gradul didactic mai înalt vor aloca mai mul timp pentru cercetări şi instruirea tinerilor specialişti. 

Mai mulţi dascăli salută faptul că noul document prevede achitarea orelor suplimentare şi a activităţilor adiţionale petrecute cu elevii:

“Noi practicăm în liceu lecţii în binom, liceul e francofon şi atunci noi facem fizica cu profesoara de franceză. Adică suntem doi profesori la aceeaşi clasă. Nu se achită lucrurile acestea, facem voluntariat”.

“Consider că este benefic şi util acest proces. Cred că ne vor achita salariile la justa valoare, pentru că munca pedagogului este incomensurabilă”.

“Drept urmare, în şcoli se vor angaja mai mulţi tineri specialişti, iar acest lucru ne bucură”.

92 la sută dintre profesorii Liceului “Gheorghe Asachi” din Chişinău deţin grad didactic şi au în medie, câte 20 de ani experienţă de muncă. Directorul instituţiei spune că noua metodă de salarizare îi va stimula pe dascăli să muncească mai mult pentru a îmbunătăţi rezultatele elevilor.

“Cel mai important este aici salarizarea după performanţe, ori în rezultatul creşterii profesionale. Aceasta îl va motiva. Pentru că o altă abordare ar însemna o şablonizare. Eu, fiind cadru managerial, mă interesează şi nu numai remunerarea mea, dar şi posibilitatea remunerării unui număr mai mare de cadre didactice performante”, a declarat directorul Liceului “Gheorghe Asachi” Chişinău, Boris Volosatâi.

Alţi manageri spun însă că aceste sporuri salariale nu sunt de ajuns pentru a-i motiva pe specialiştii fără grad didactic să avanseze profesional.

“Din aceşti 300 de lei vreo jumătate se întorc prin diverse impozite. Oricare pedagog merită o altă atitudine. Fiindcă astăzi un pedagog nu-şi poate permite elementarul”, a explicat directorul Liceului “Mihai Viteazul”, Neli Berezovschi.

Viceministrul Educaţiei Elena Cernei menţionează că salarizarea dascălilor în funcţie de performanţe va face sistemul mai atractiv:

“Cu cât avansează în grad şi cu o experienţă mai mare, cadrul didactic are puţine ore la clasă, dar mai multe activitate cu profesorii din şcoală. Să avem un sistem de retribuire muncii în sistemul de învăţământ atractiv, ceea ce ne dorim noi, dacă acum un profesor cu gradul superior are 5.000 de lei, acum vine la 10.000 de lei”.

În prezent, fondul de salarizare al profesorilor depăşeşte 1,5 miliarde de lei. Pentru implementarea noului sistem de remunerare a dascălilor ar fi nevoie de cheltuieli suplimentare de 260 de milioane de lei pe an.

Sursa: publika.md