Răspuns dur al lui Andrian Candu la ultimatumul lui Chiril GaburiciPreședintele Parlamentului, Andrian Candu, critică dur metoda de comunicare la care a recurs premierul Chiril Gaburici, pentru a cere demisia mai multor șefi de instituții.

Candu spune că publicarea unei scrisori pe facebook. care de facto îi este adresată Președintelui țării și președintelui Parlamentului, nu este constituțională. Declarația a fost făcută de speaker pentru Deschide.MD.

”Până la ora actuală nu am primit nicio scrisoare din partea domnului Gaburici pe căile oficiale și instituționale. Probabil în pline emoții manifestate sâmbătă, dânsul puțin a denaturat comunicarea instituțională la care ar fi fost normal să recurgă. Nu este nici constituțional ca un premier să înainteze ultimatumuri președintelui și președintelui Parlamentului, și mai ales în maniera în care a facut-o domnul Gaburici. Eu aștept ca el să reintre în cadrul instituțional și dacă dânsul consideră că trebuie să discutăm despre anumite probleme, fie ele și despre sistemul bancar, atunci eu sunt pregătit ca întotdeauna să mă așez la masa de discuții. În Republica Moldova există un cadrul constituțional care trebuie să fie respectat. Astfel de scrisori nu se transmit pe rețelele de socializare”, a declarat Andrian Candu.

De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a premierului, Aurelia Peru, ne-a spus că scrisoarea a fost remisă oficial, instituțiilor vizate, astăzi în prima jumătate a zilei.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui, Vlad Țurcanu, ne-a spus că șeful statului a luat act  despre această scrisoare din spațiul public, dar nu o va comenta deocamdată.

”Am discutat dar nu vom comenta deocamdată. Ne vom expune mai târziu, lăsați la discreția noastră să decidem când vom face acest lucru”, a conchis Țurcanu fără a ne oferi mai multe detalii.

Am încercat să luăm legătura și cu câțiva deputați, în special din fracțiunea PLDM, partid care l-a delegat pe Gaburici în funcție, însă aceștia au fost de negăsit.

Amintim că sâmbătă, premierul Chiril Gaburici a publicat pe facebook o scrisoare prin care cere demisia conducerii Procuraturii Generale, Băncii Naţionale a Moldovei şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. În caz contrar, premierul notează că-şi va prezenta el demisia.

Sursa: deschide.md