Raportul privind alimentația în grădinițe: Norma zilnică nu este calculată corect, iar datele de la contabilitate nu corespund cu cele ale directorilor (VIDEO)Verificările în instituțiile preșcolare din Chișinău au scos la iveală faptul că norma alimentară zilnică per copil în unele grădinițe nu este calculată corect, iar datele de la contabilitatea nu corespunde adesea cu cele prezentate de directori. 

Potrivit șefei Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Luminița Suveică, în unele grădinițe meniurile copiilor sunt alcătuite preponderent din produse care conțin în mare parte glucide și lipide, fapt ce sporește riscul obezității sau maladiilor cardiovasculare la copii.

Potrivit Luminiței Suveică, în multe instituții mai predomină alimente precum terciuri, produse de panificație și de patiserie, cașcavaluri, paste făinoase ș.a.

În continuare lipsesc de pe masa micuților fructele și legumele proaspete, dar și produsele lactate. Argumentul conducerii instituțiilor este că aceste produse sunt prea scumpe. 

Motivele neregulilor constatate de comisie sunt, potrivit consilierei primarului capitalei Luciei Caciuc, faptul că grădinițele nu dispune angajați suficienți, în deosebi bucătari și ajutori de bucătari, dar și alocațiile financiare insuficiente. 

O idee expusă de către membrele comisiei, privind rezolvarea problemei de cadre, este ca unele activități la bucătăriile din grădinițe să fie îndeplinite de către voluntari, cum ar fi elevii care învață de bucătar, care ar putea să facă practica în grădinițe.

În viitorul apropiat, Centrul de Sănătate Publică Chișinău va elabora noi meniuri-model pentru sezonul vară-toamnă, care vor fi publicate pe site-ul instituției. Astfel, părinții vor putea consulta aceste meniuri cu cele are le sunt propuse copiilor. 

Totodată, CSP Chișinău va lansa, din data de 4 septembrie 2017, o campanie privind verificarea alimentației în școlile din municipiu. 

Sursa: realitatea.md