Ramasitele funicularului, scoase la suprafata cu cel mai mai mare elicopter din lume M-am speriat oleaca

A doua etapa de demontare a funicularului de la Rezina a fost finisata fara incidente. Cele 6 bucati de plasa metalica ramase in apa, dupa explozia prin care a fost distrus telefericul a fost scoase la suprafata cu ajutorul celui mai mare elicopter din lume de tip MI26T.

Ramasitele funicularului care cantaresc cate aproximativ 15 tone fiecare au fost scoase din apa cu elicopterul, dupa care aparatul de zbor s-a ridicat la peste 100 de metri inaltime pentru a nu atinge casele oamenilor si stalpii de electricitate din zona, Bucatile de fier au fost coborate pe malul stang al Nistrului. 

Elicopterul care poate ridica pana la 15 tone a trebuit sa zboare de doua ori la Chisinau pentru a se alimenta, deaceea operatiunea a durat practic toata ziua. Responabilii de proiect spun insa ca totul a decurs conform planului. 

Andrei LEGOSIN, ADJUNCT SERVICIUL SITUATII EXCEPTIONALE RUSIA: “A fost complicat atunci când plasa ieşea la suprafaţă din apă şi momentul în care se desprindea de apă a fost critic deoarece în apă plasa nu cântereşte mult, iar la suprafaţa capătă greutate.” 

Dupa ce misiunea s-a terminat, aeronava a adunat in jurul sau cateva zeci de gura casca. Acestia au avut ocazia sa faca si o tura deasupra raului Nistru. 

Demontarea funicularului a inceput la data de 5 septembrie. Saptamana aceasta a fost demolata prin explozie plasa din fier care atarna deasupra Nistrului, iar in ziua urmatoare si unul dintre suporturile telefericului. Salvatorii moldoveni actioneaza in acest proiect impreuna cu o echipa din Rusia. In apropiere de orasul Rezina au fost instalate corturi unde vor fi dislocati specialistii rusi si moldoveni.

Decizia de a demonta funicularul care are o lungime de 4 kilometri si trece peste Nistru a fost luata la negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean in formatul 5+2. Lucrarile ar urma sa se incheie pe 6 octombrie. Telefericul a fost construit in 1963 si nu mai este functional din anul 1990. 

Sursa :  ProTV.md