PSRM condamnă intenția PD-ului de a schimba Constituția: Republica Moldova trebuie să adere la UV, nu la UEPartidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă categoric inițiativa Partidului Democrat din Moldova de a introduce integrarea europeană în Constituția țării ca orientare strategică a Republicii Moldova.

„Considerăm absolut inadecvată orice intervenție în textul Legii fundamentale, care nu a fost dezbătută cu publicul, nu are un sprijin larg din partea poporului și a majorității absolute a parlamentului. Vectorul strategic al dezvoltării țării poate și trebuie să fie determinat doar de poporul Moldovei printr-un referendum național. Aceste schimbări nu pot fi impuse poporului de către un partid care a câștigat puțin mai mult de 15% în alegerile parlamentare și s-a clasat doar pe locul patru în aceste alegeri”, se arată în reacția PSRM.

Socialiștii declară că în anii așa-zisei integrări europene, poporul Moldovei a fost sărăcit complet. „Din țară, au fost furate miliarde de euro. Mai mult de 100 de persoane părăsesc țara în fiecare zi. Anume Guvernul actual, cu participarea directă a PDM, a făcut totul pentru a discredita și falimenta vectorul european, reducând numărul de susținători ai integrării europene mai mult de două ori – de la 70% la mai puțin de 35%”, spun socialiștii.

În context, Partidul Socialiștilor declară angajamentul față de cursul privind aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică. „Doar acest curs este capabil să asigure restaurarea economiei țării, reducerea prețurilor la resursele energetice pentru Moldova și revenirea produselor moldovenești pe piețele tradiționale. Pentru acest curs, potrivit tuturor sondajelor de opinie publică, pledează majoritatea cetățenilor țării”, spun socialiștii.

Astfel, aceștia anunță că vor bloca inițiativ PDM în Parlamentul Republicii Moldova şi fac apel către fracțiunile parlamentare, care se pronunță pentru statalitatea țării, să se opună acestei inițiative.

Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, își dorește să modifice Constituția, introducând o nouă prevedere privind parcursul european al Republicii Moldova.

Potrivit lui Plahotniuc, Partidul Democrat are „în lucru” de mai multe luni un astfel de proiect, urmând ca în Constituție să fie introdusă o referință care să spună clar că „orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

El a spus că la baza proiectului stă o hotărâre a Curții Constituționale din septembrie 2014, prin care CC constata că „orientarea spre spațiul valoric european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova”.

Pentru modificarea Constituției în Parlament este nevoie de votul a cel puțin 67 de deputați.

Sursa: independent.md