Provocări de la Comrat Găgăuzia vrea să controleze audiovizualul

Găgăuzia va decide singură ce posturi de televiziune vor fi retransmise pe teritoriul autonomiei. Deputații din Adunarea Populară au votat mai multe modificări la Legea audiovizualului.

Prin acest proiect de lege, conducerea Găgăuziei vrea să substituie atribuţiile legale ale CCA şi ale ANRCETI de a elibera licenţe de emisie, licenţe de utilizare şi autorizaţii de retransmisie, inclusiv pentru frecvenţe terestre, care sunt patrimoniu naţional.

„Avem dreptul de a acorda licențe. De exemplu, RTR a fost interzis în Republica Moldova. Dar cu licența emisă de noi, ei pot retransmite liniștit în continuare”, a declarat membrul Adunării Populare Ivan Topal.

Alt deputat local, Natalia Șoșeva, a propus crearea în Găgăuzia a unei camere de licențiere proprii. „Astfel nu vor fi scandaluri de fiecare dată când se vorbește despre eliberarea licențelor în Găgăuzia”, a spus Șoșeva.

Proiectul împuternicește Adunarea Populară a Găgăuziei cu atribuţiile de organ de monitorizare şi control al respectării de către radiodifuzori şi distribuitorii de servicii a prevederilor legale.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a calificat acest proiect drept unul ilegal şi care atinge dreptul CCA de a reglementa domeniul comunicării audiovizuale în regiunea găgăuză. „Prin acest proiect, autorităţile găgăuze încearcă să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, se arată în declarația CCA.

Instituția a sesizat deja Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală, Curtea Constituţională şi Serviciul de Informaţii şi Securitate despre iniţiativa forului local. 

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege adoptat astăzi de Adunarea Populară a Găgăuziei trebuie să fie semnat de către bașcanul Mihail Formuzal și publicat.

Sursa : Jurnal.md