Protest al absolventilor de la Medicina, in fata ministerului Sanatatii Nu putem plati asemenea sume exorbitante!

Protest la Ministerul Sanatatii. Absolventii facultatii de la stomatologie sunt nemultumiti ca incepand cu acest an, o parte din ei vor trebui sa achite contractul pentru a face rezidentiatul. Cei peste 70 de protestatari au semnat o petitie prin care au cerut eliminarea acestei taxei.

Daca pana acum, toti absolventii de la stomatologie aveau locurile bugetare asigurate la rezidentiat, acum o parte din ei vor fi nevoiti sa achite o taxa anuala ca si in anii de facultate. Din cele 154 de locuri oferite pentru rezidentiat, 50 vor fi la contract.

“-Tinerii nu sunt capabili sa achite sume exorbitante. 

-Despre ce suma este vorba? 

-Pese 20 de mii de lei.”

“Noi toti cinci ani platim contractul si la rezidentura iar la contract, numai parintii nostri stiu cum dau banii acestia.”

Tinerii sustin ca atunci cand au semnat contractul de admitere la facultate in el era scris negru pe alb ca rezidentiatul este obligatoriu si gratuit. Astfel acestia cer acum atat Universitatii cat si Ministerului Sanatatii sa respecte aceste conditii. Mai mult, ei sustin ca nici macar nu au fost anuntati despre aceasta taxa si ca au aflat intamplator de pe site-ul Ministerului.

“Noi sunt obligati sa facem rezidentiatul, fara rezidentiat, noi nu putem lucra. Acum daca eu nu am bani sa platesc iar contractul, cei 5 ani se duc de rapa?”

De cealalta parte cei de la Ministerul Sanatatii sustin ca aceasta decizie a fost aprobata de Guvern inca in luna iunie, insa nu au putut sa explice de ce a fost introdusa.

Vladislav BADAN, SEF DIRECTIE MINISTERUL SANATATII: “Imi este greu sa fac comentarii la acest subiect, la moment trebuie sa ne conformam hotararii si daca acest lucru a fost validad inseamna ca au existat motive.

In anul 2011 a mai avut loc o tentativa de a introduce taxa pentru rezidentiat insa dupa mai multe  proteste decizia a fost amanata.

Sursa : ProTv.md