Profesorii cer modificarea programului de studii

Profesorii care muncesc în şcolile din Capitală doresc modernizarea sistemului de învăţământ și sunt gata să colaboreze cu Ministerul Educaţiei. La o întâlnire cu secretarul de stat Igor Șarov, ei au cerut modificarea programului şcolar, extinderea numărului de ore opționale pentru liceeni, dar şi majorări de salarii pentru toți angajații. La final, a fost creată Asociația pedagogilor din sectorul Centru, din care fac parte circa 200 de membri.

Profesorii au discutat cu reprezentanții Parlamentului și Guvernului despre modificările, ce trebuie să se regăsească în noile acte legislative privind sistemul educațional.

„Să schimbăm curriculum, să schimbăm manualele, ca să nu transformăm școlile în cimitirile tinereței copiilor noștri. Să facem învățământul practic”, a menţionat directorul Liceului Teoretic Gheorghe Asachi, Boris Volosatîi.

„Atunci când un cadru didactic este parctic doborât de atâtea hârtii, fișe, prezentări, desigur că el ia din timpul prețios pe care trebuie trebuie să-l ofere pregătirii pentru a doua zi, pentru copii”, a afirmat directorul-adjunct al Liceului Teoretic Universul, Anastasia Rusu.

„Copiii din clasele a XII-a ar trebui să aibă mult mai mult timp pentru pregătirea de BAC. Ar fi bine ca semestrul doi, clasa a XII-a, să fie dedicat anume celor patru, cinci discipline de examene”, a spus directorul Liceului Teoretic Constantin Sibirschi, Pavel Macari.

La eveniment au fost prezenți și unii părinți. La fel ca mulți dintre profesori, ei le-au sugerat autorităților să ia în calcul și programul școlar.

„Exact această problemă ne preocupă și pe noi, părinții. Copilul meu frecventează și sportul, și activități extra-școlare. Cu regret, este foarte greu, fiindcă sunt zile când termină efectuarea lecțiilor seara târziu, la 11, 12”, a povestit tatăl unui elev de clasa a VI-a, Alecu Sadoveanu.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării le-a promis dascălilor că propunerile lor vor fi minuțios analizate, iar cele mai bune se vor regăsi în reformele ce urmează a fi adoptate.

„Dacă v-aș spune că aceste întâlniri sunt pentru noi foarte importante, cred că ar fi puțin spus. Profesorul, de fiecare dată, ca profesor universitare sau de la școală, trebuie să demonstreze valoarea lui de fiecare zi. Și în condițiile de care ați vorbit, în condițiile de salariu și din multe alte motive când nu li se dă această posibilitate, el nu poate să-și exercite funcțiile sale”, a comunicat secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării, Igor Șarov.

Prezent la întrunire, deputatul democrat Victor Mândru a promis că va ţine cont de propunerile dascălilor.

„Scopurile principale ale acestei reforme rezidă în crearea unui sistem mai rațional și mai bine dotat, cu personal bine remunerat și instruit în modul adecvat”, a afirmat deputatul PDM, Victor Mândru.

În octombrie, Ministerul Educației a anunţat că nu se vor mai închide scolile din ţară. Asta după ce liderul Partidului Democrat din Moldova Vlad Plahotniuc a solicitat identificarea unei alte soluții a acestei probleme. Ministerul a mai cerut simplificarea curriculei școlare și a manualelor, pe motiv că acestea sunt prea dificile.

Sursa: politics.md