produse-farmaceutice-mai-iefitine-dar-cu-acelasi-efect-aceeasi-substanta-activa-de-ce-achiti-mai-multPe 18 noiembrie curent, a fost lansată campania de informare cu genericul „Aceeași substanță activă! De ce achiți mai mult?”. Această campanie are menirea de a informa cetățenii despre faptul că multe dintre medicamentele ieftine au același efect ca și cele scumpe.

„Lansăm o campanie socială care are denumirea „Aceeași substanță activă! De ce achitați mai mult?”. Scopul acesteia este ca cetățeanul nostru să fie mai bine informat, să cunoască că în farmacie poate solicita toată gama de medicamente iar ulterior să își aleagă preparatul după prețul convenient. Pacienții trebuie să știe că substanța activă este de fapt principalul component a unui medicament care tratează boala și nu denumirea comercială sau brandul medicamentului face acest lucru. Trebuie să constatăm că pacienții noștri nu sunt destul de informați și aici apare rolul nostru, al farmaciștilor cât și a medicilor de familie care încalcă ordinul Ministerului Sănătății cu privire la prescrierea medicamentelor. Prescrierea substanței active este priritatea campaniei noastre sociale”, a declarat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

„Mulți pacienți nu cunosc că piața farmaceutică oferă preparate de tip original și generic. Medicamentele originale sunt preparate-dezvoltate de o companie cu investiții enorme unde se propune o moleculă nouă care necesită studii clinice și costuri mai mari pentru promovarea acestui brand. Preparatele generice sunt echivalentele totalmente cu produsele originale și au acelașe efect, fiind utilizate în aceeași doză și concentrație, dar ca cost sunt mai ieftine”, a informat directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, Vladislav Zara.

„Anume substanța activă a medicamentului tratează boala, dar nu forma sau culoarea și brandul medicamentului. Rezultatul pe care-l așteptăm este ca cheltuielile pacienților pentru medicamente să fie mai mici, pentru că toate rețetele care sunt prescrise în cadrul medicamentelor compensate, dar și în cadrul celor necompensate trebuie să fie scrise conform denumirii comune internaționale sau vorbind mai simplu la acele molecule, substanțe active care tratează. Populația va avea posibilitatea să facă o alegere conștientă, fie un medicament cu substanță activă fără denumirea comercială medicamentului notorie, fie un alt medicament cu o denumire comercială notorie dar cu un preț suplimentar care va fi necesar de achitat”, a conchis directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Dumitru Parfentiev.

Campania are carcater social și nicidecum de promovare a medicamenttului. Aceasta va dura de pe 18 noiembrie curent până pe 31 martie 2017.

Sursa : agora.md