Pro TV, SANCȚIONAT de CCA după difuzarea știrii despre profesoara din Ungheni care făcea sex oralPostul privat de televiziune Pro TV a fost avertizat public de Consiliul Coordonator al Audiovizualului după ce difuzat știrea ”Răzbunare cruntă din partea fostului iubit. Un bărbat din România şi-a filmat iubita, o profesoară din raionul Ungheni, în timp ce făcea sex oral”.

Membrii CCA au decis în unanimitate că postul de televiziune a încălcat legislația și nu a respectat datele cu caracter personal ale femeii prezentate în știre și nu a respectat legislația privind protecția minorilor, difuzând știrea la o oră în care copiii pot fi prezenți în fața televizorului.

”Au fost încălcate cel puțin 7-8 prevederi din legislația Republicii Moldova. Este regretabil acest fapt. Acum nu vom putea aplica decât sancțiunea de avertizare publică, altă sancțiune nu putem aplica. Vom ține la control și nu vom monitoriza postul respectiv”, a spus președintele CCA, Dinu Ciocan.

De asemenea, unii membri ai CCA au menționat că în urma știrii difuzate de Pro TV, profesoara din Ungheni, dar și alte persoane, au devenit victime.

”Dacă acest bărbat trăia pe rimpul lui D’artagnan, ar fi fost ciuruit. Televiziunea a creat o victimă și nu știu ce poate face acum pentru a remedia situația. Asta cu avertizarea publică este foaie verde la ureche. Este o încălcare foarte, foarte gravă, probabil trebuie să intervenim în Codul Autiovizualului, la capitolul sancțiuni”, este de părere membrul CCA Iurie Colesnic.

De cealaltă parte, reprezentanții Pro TV nu s-au prezentat astăzi la ședința CCA pentru a-și expune punctul de vedere în legătură cu difuzarea acestui material și cu aplicarea sancțiunii. 

Realitatea.md amintește că în urma difuzării știrii sus-menționate, opinia publică s-a autosesizat și 28 de organizații non-guvernamentale din Republica Moldova au declarat boicot postului de televiziune, refuzând să trimitită comunicate de presă, informații și invitații la evenimentele pe care le organizează. „Boicotul va fi menţinut până când Pro TV Chișinău își va prezenta scuzele publice de rigoare și va repara prejudiciul cauzat”, anunțau atunci ONG-urile.

Ulterior, Pro TV a prezentat scuze pe site-ul său în legătură cu acest material, dar scuzele nu au apărut niciodată și la TV, în jurnalul de la ora 17:00, buletin în cadrul căruia a fost prezentată ”știrea-problemă”.

Sursa : realitatea.md