Primul pașaport biometric moldovenesc FALS, depistat la frontieră

Primul caz de falsificare a pașaportului biometric, depistat de angajații Poliției de Frontieră. Un cetățean moldovean a fost reţinut de polițiștii de frontieră, în timp ce încerca să iasă din țară cu un pașaport biometric moldovenesc falsificat, pe care îl cumpărase cu 1.500 de euro. 

Bărbatul, în vârstă de 30 de ani, s-a prezentat la punctul de trecere Criva, pentru efectuarea formalităților necesare trecerii frontierei de stat. Având suspiciuni cu privire la autenticitatea pașaportului prezentat, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare cu aparatura din dotare, în urma cărora au constatat că documentul aparține unei alte persoane decât celei aflate în punctul de trecere, iar fila informatizată era falsificată.

Moldoveanul a recunoscut că știa de falsul în document. Acesta a relatat polițiștilor de frontieră că a achiziționat documentul pentru a se deplasa în Germania, unde avea aplicată interdicția de intrare din anul 2011. Pentru pașaportul biometric moldovenesc fals, tânărul a plătit suma de 1.500 euro.

Documentul a fost ridicat și transmis spre expertiză, iar cercetările sunt continuate de angajații Poliției de Frontieră pentru a stabili circumstanțele infracțiunii și pentru a identifica toate persoanele implicate.

Conform Codului Penal al Republicii Moldova, pentru confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false, se pedepsește cu amendă în mărime de până la 300 de unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore sau cu închisoare de până la 2 ani.

Sursa : realitatea.md