Primul caz de RUJEOLĂ la Glodeni. Un copil de șapte luni, internat la spital. Care este starea micuţului

În raionul Glodeni a fost înregistrat primul caz de rujeolă. Este vorba despre un copil de șapte luni care recent a fost împreună cu părinții într-o vacanță în Ucraina. Micuțul nu era vaccinat, deoarece imunizarea contra acestui virus se face de la vârsta de un an. El a fost internat la spitalul municipal din Bălți în data de 19 ianuarie și a fost externat o săptămână mai târziu. 

“Au apărut erupţii pe faţă, pe cutia toracică, conductivită. Copilul nu a fost vaccinat, cred că asta e şi una din pricinile care au dus la rujeolă. La moment starea este satisfăcătoare s-a externat în data de 27 acasă. Tratamentul s-a terminat”, a precizat Veaceslav Novac, şeful secţie Boli Infecţioase, Spitalul Bălţi.

“Este confirmat la un copil de şapte luni, care a călătorit în Ucraina, este primul caz de import după anul 2014 în Republica Moldova. Copilul merge spre însănătoşire. Complicaţii grave nu sunt, totul va fi bine”, a menţionat Anatolie Melnic, şeful centrului profilaxie specifică, CNSP.

În Moldova, vaccinul contra rujeolei este gratuit. Medicii spun că aceasta este cea mai eficientă metodă de prevenire a infecţiei. 

“Unica măsură de prevenire a rujeolei este doar vaccinarea. La vârsta de 12 luni, la şase, şapte ani şi la vârsta de 15. Zece procente din copii din ţară nu sunt vacinaţi la vârsta care necesită. CNSP tot timpul trâmbiţează, vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă”, a declarat şeful centrului profilaxie specifică, CNSP.

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, în ultima săptămână, numărul moldovenilor care au cerut să fie imunizaţi a crescut cu aproape zece la sută.

În prezent, Republica Moldova se află practic în centrul unui focar de rujeolă. În România și Ucraina a fost declarată stare de epidemie, iar de la începutul anului, peste Prut s-au îmbolnăvit aproape 11 mii de copii, în timp ce în Ucraina – peste 1.300.  

Sursa: publika.md