Primaria Chisinaului acuzata ca a alocat ilegal peste 25 de milioane de lei

Peste 25 de milioane de lei a alocat, în ultimii trei ani, Primăria mun. Chișinău pentru asigurarea cu spațiu locativ a mai multor judecători, procurori și polițiști.

Anunțul este făcut de consilierul municipal Oleg Cernei, candidat independent la funcția de deputat. În contextul scandalului legat de privatizarea locuințelor veteranilor războiului de pe Nistru, consilierul municipal a ieșit într-o conferință de presă și a dezvăluit o schemă prin care, din 2012 și până în prezent, mai mulți procurori, judecători și polițiști au primit de la primărie sume de aproape un milion de lei pentru a-și cumpăra locuințe.

Făcând trimitere la legea care până nu demult le permitea să beneficieze de spațiu locativ gratuit oferit de autoritățile locale, mai mulți judecători, procurori și polițiști au obținut decizii judecătorești prin care primăria este obligată să le achite prețul unui apartament.

Astfel, numai în anul 2012, pentru executarea unor astfel de decizii judecătorești, Primăria Chișinău a cheltuit peste 9,5 milioane de lei. Acești bani au ajuns în buzunarele a 13 persoane, fiecare primind câte circa 800 de mii de lei.

În 2013, în același scop, Primăria Chișinău a alocat 8,3 milioane de lei pentru zece judecători, procurori sau polițiști.

În 2014, până la acest moment, au fost alocate deja aproape 7 milioane de lei. Numai unui singur solicitant Primăria i-a achitat, în iunie curent, 1,24 de milioane de lei.

Ultima dată, Primăria a alocat bani pentru asigurarea cu spațiu locativ pe 17 octombrie curent.

„Acești bani au fost alocați fără respectarea legii. Banii nu puteau fi oferiți fără o decizie a Consiliului Municipal Chișinău”, afirmă Oleg Cernei, potrivit căruia toate dosarele prin care au fost alocați acești bani au fost promovate de funcționari din cadrul primăriei care au primit în schimb comisioane de la 5 la 10%.

În trei ani s-au alocat 25 de milioane de lei. Acești bani erau suficienți pentru a construi două blocuri de locuit”, afirmă Cernei.

Consilierul municipal, care este și candidat independent la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, spune că Direcția Finanțe a Primăriei capitalei ține în secret lista beneficiarilor acestor sume.

Cernei le-a cerut tuturor celor care au primit bani, deși dețin deja spații locative în Chișinău, să restituie sumele alocate de primărie.

Fac un apel și către Procuratura Generală și Ministerul Afacerilor Interne să verifice aceste cazuri. Ceea ce se întâmplă aici este corupție la cel mai înalt nivel. Avem peste 20 de mii de familii care trăiesc în cămine muncitorești și invalizi care stau de zeci de ani în rând pentru a obține o locuință”, a mai menționat el.

Sursa: ziarulnational.md