Primăria capitalei vrea să reabiliteze termic toate clădirile cu susţinerea BEI şi a BERDClădirile publice din capitală, inclusiv blocurile locative, ar putea fi reabilitate din punct de vedere termic începând cu anul viitor. Primăria Chişinău a expediat astăzi o scrisoare cu privire la finanţarea proiectului de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
 
Dorin Chirtoacă a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că proiectul presupune pentru fiecare clădire în parte izolarea termică a acoperişului, a pereţilor exteriori, reparaţia sistemului de ventilare, izolarea subsolului, înlocuirea geamurilor, reparaţia sistemului de iluminat şi instalarea unui punct termic individual.
 
„În aşa fel încât clădirile din Chişinău să capete un nou termen de viaţă în următorii 100-150 de ani. Suma investiţiilor se ridica la 500 de milioane de euro. Circa 50 de milioane de euro sunt necesari pentru reabilitarea clădirilor publice: grădiniţe, şcoli, spitale, clădiri administrative etc., iar 450 de milioane de euro pentru clădirile rezidenţiale. Casele private nu intră în proiect”, a declarat Dorin Chirtoacă.
 
Edilul a ţinut să sublinieze că ideea proiectului este reală odată ce BEI şi BERD sunt dispuse să-l finanţeze. “Însă pentru a fi implementat, mai este nevoie de implicarea locatarilor blocurilor”, a spus Dorin Chirtoacă, menţionând că aceştia trebuie să constituie o asociaţie de proprietari pentru a putea gestiona blocul din moment ce va intra în reabilitare, dar şi să contribuie financiar.
 
„Locatarii vor trebui să vină cu o contribuţie de până la 10% din valoarea investiţiilor. Dacă se va dovedi că unii nu pot achita această sumă, atunci vor fi introduşi într-un program social în baza unei anchete sociale. Noi nu putem forţa oamenii să plătească, dar nici nu văd de ce cineva ar refuza să contribuie pentru propria locuinţă. Îi vom convinge”, a specificat Dorin Chirtoacă.
 
În context, primarul a oferit drept exemplu blocul nr. 194/1 din strada Alba Iulia. Este vorba despre o clădire cu nouă etaje, două scări şi 72 de apartamente, unde se efectuează lucrări de reabilitare similare din contul Primăriei Chişinău. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, costurile de reabilitare pentru acest bloc se ridică la circa 180 de mii de euro. Astfel, locatarii trebuie să achite 10 la sută din investiţii, adică circa 2500 de euro, aproape 250 de euro sau 5000 de lei pentru un apartament.
 
„Între 5000 şi 7000 de lei ar fi contribuţia locatarilor, în funcţie de lucrările incluse în proiect. Nu este vorba doar de economisirea agentului termic, 40-50 la sută, dar vorbim şi de un nou termen de viaţă al blocurilor. Este vorba despre condiţii de viaţă mai civilizate, dar şi despre securizarea blocurilor locative până la urmă. Pentru că în starea în care sunt azi ele, în 20 de ani vom ajunge la cădere de balcoane, degradarea clădirilor”, a precizat Dorin Chirtoacă.
 
Astfel, Primăria Chişinău intenţionează să împrumute de la BEI şi BERD 450 de milioane de euro pe care să-i restituie timp de 20 de ani, câte 20 de milioane de euro anual, în condiţiile unei creşteri bugetare de circa cinci la sută pe an. Drept exemplu, Dorin Chirtoacă a oferit experienţa oraşelor din Germania de est, care au iniţiat proiectul în anii 90 şi acum sunt la finalul acestuia.
 
Dacă BERD şi BEI vor răspunde pozitiv la scrisoarea autorităţilor municipale, Dorin Chirtoacă este de părere că proiectul ar putea fi implementat începând cu anul 2016. La prima etapă, prioritate vor avea clădirile publice.

Sursa : Jurnal.md