Prima de peste 1 milion de lei de la BNM pentru fostul guvernator Sergiu Cioclea

Fostul şef al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a încasat la plecarea sa din funcţie o primă de peste un milion de lei, arată datele din declaraţia sa de avere.

Potrivit documentului, în anul 2018, mai exact până la demisia sa din 23 noiembrie, Sergiu Cioclea a încasat un venit total de 2,29 milioane lei, din salariul de guvernator al BNM.

În acelaşi timp, în declaraţia de avere pentru anul 2017, Sergiu Cioclea a declarat un venit din salariu de 1,25 milioane lei, sau peste 104.000 lei pe lună.

Un simplu calcul arată că în 11 luni ale anului 2018, el urma să încaseze un venit din salariu de circa 1,15 milioane lei. Asta dacă salariul lui nu a crescut semnificativ de la 1 ianuarie 2018.

În consecinţă restul de peste 1,1 milioane lei (din venitul total de 2,29 milioane lei) a reprezentat prima achitată fostului guvernator la plecarea din funcţie. 

Pentru comparaţie, în aprilie 2016, la plecarea din funcţia de guvernator, Dorin Drăguţanu declara un venit de circa 640.000 lei pentru perioada ianuarie-10 aprilie 2016, din care aproape 400.000 au reprezentat prima sa de plecare.

Câteva luni în urmă, Sergiu Cioclea a declarat într-un interviu că “după aprobarea reformei (salariilor angajaţilor de la BNM n.r.) de către Consiliul de supraveghere a BNM, salariile tuturor angajaților, inclusiv al meu, au fost stabilite conform grilei de remunerare elaborate de firma de consultanță Korn Ferry în baza condițiilor pieței muncii din Republica Moldova și celor mai bune practici internaționale”.

Korn Ferry este una dintre cele mai experimentate firme în domeniul resurselor umane din lume care a lucrat cu multe instituții și bănci centrale, precum FMI, Banca Mondială, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite, Banca Centrală Europeană, Banca Angliei, iar mai aproape de noi – Banca Națională a Romaniei”, a răspuns Cioclea într-un interviu acordat presei.

Sergiu Cioclea mai deține un apartament de 76 de metri pătraţi pe care l-a procurat în 2009, și care valorează 630 de mii de lei. Acesta mai are peste 30.000 de euro şi câteva zeci de mii de lei pe câteva conturi bancare din Moldova sau de peste hotare. 

Sursa: mold-street.com