Președintele Comisiei de la Veneția îl ceartă pe Igor Dodon: „Într-un stat democratic, este inadmisibil...”

Președintele Comisiei de la Veneția a făcut o declarație privind criticile aduse de către Președintele Republicii Moldova față de hotărârile Curții Constituționale (CCM) și independența judecătorilor ei. 

Gianni Buquicchio a menționat că  „într-un stat democratic, care se conduce de principiul statului de drept, critica adusă hotărârilor curții constituționale este admisibilă în măsura în care aceasta este respectuoasă”.

”Am aflat că Președintele Republicii Moldova a făcut declarații foarte critice prin care a pus la îndoială hotărârile Curții Constituționale și imparțialitatea judecătorilor constituționali.

În timp ce libertatea de expresie reprezintă o valoare fundamentală într-un stat democratic, persoanele care ocupă funcții publice sunt obligate să manifeste reținere în critica pe care o fac. Critica lipsită de respect, în special declarațiile amenințătoare, îndreptată împotriva judecătorilor și menită să influențeze deciziile instanței constituționale, este inadmisibilă.”

Amintim că Igor Dodon a declarat recent că Curtea Constituțională ar susține deciziile luate de guvernare, menționând că CC este „formată din cetățeni români și unioniști”. 

Sursa: bani.md