Președintele a înmânat distincţii de stat unui grup de preoţiPreşedintele Igor Dodon a înmânat distincţii de stat unui grup de preoţi. Înmânarea distincţiilor a avut loc sâmbătă, de sărbătoarea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, domnitorul Moldovei, care a fost canonizat în această zi acum 25 de ani, relatează Democracy.md.

Pe pagina sa de facebook, Dodon a comunicat că dimineaţă a participat la slujba bisericească susținută de Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, după care a depus flori la monumentul marelui voievod din centrul Chişinăului.

„Astăzi este ziua canonizării voievodului moldovean Ștefan cel Mare, numit și „atletul lui Hristos”, un apărător ferm al religiei creștine și un înălțător de mănăstiri. În acest an marcăm 25 de ani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare și Sfânt și 560 de ani de la înscăunarea Marelui Domnitor al Moldovei”, a menţionat Dodon.

El a informat că în această zi a înmânat decorații de stat la 16 preoți ai Mitropoliei Moldovei, inclusiv unor preoți din Găgăuzia şi Transnistria. 

„Religia creștină ne unește, iar noi trebuie să fim uniți în jurul ei. Ștefan a luptat în războaie pentru a proteja religia noastră creștin-ortodoxă. Datoria noastră e să o păstrăm pe timp de pace, ceea ce nu este simplu în aceste timpuri, dar nouă ne va reuși”, a declarat Dodon.

Deocamdată nu au fost publicat decretele privind conferirea distincţiilor, iar Preşedintele nu a menţionat pentru ce merite i-a distins pe preoţi. 

Duminică, şeful statului a participat la cea de-a XIV-a ediţie a festivalului ortodox „Un trandafir, o lumânare pentru Ştefan cel Mare”, care a avut loc în satul Oxentea, raionul Dubăsari.

„Salut organizarea unor astfel de evenimente, menite să promoveze valorile noastre istorice și creștine. Suntem un popor măreţ, poporul moldovenesc, cu datinile şi tradiţiile noastre moldoveneşti care coboară în decenii. Mă mândresc cu oamenii noştri, cu moldovenii noştri”, a declarat Dodon

Sursa: politics.md