Premierul Pavel Filip cere ANCHETĂ PENALĂ în cazul testelor de fizică la BAC. "Dacă se adeverește, atunci este foarte grav"În cadrul ședinței Guvernului, Premierul Pavel Filip a adus în discuție problema testelor de fizică din sesiunea BAC 2017. Prim-ministrul a menționat că neapărat cineva va răspunde penal, dacă experții vor adeveri concluziile care circulă în societate. 

“O problemă care este în discuție acuma și mi se pare foarte gravă, este vorba de evaluarea testelor la examenul de fizică în sesiunea de bacalaureat 2017.

Eu nu vreau sa spun nimic pâna când nu o să văd concluziile unor experți care să ne facă claritate în acest sens. Cel puțin din cele discutate pâna acuma, problema pare să fie una gravă.

Dacă într-adevar se adeverește că o problemă din testele din examenul de fizică este nerezolvabilă, atunci noi trebuie să vedem cum au fost testele pregătite, pentru că avem elevi olimpici la fizică, care au avut o scădere de notă pentru că nu au rezolvat această problemă, și pe de altă parte avem elevi care au rezolvat această problemă.

Și într-o situație, și în alta, mi se pare că cineva trebuie să răspundă penal deja.

De aceea fără a anticipa niște concluzii, rugămintea mea este crearea unei comisii speciale, pentru a obține un răspuns foarte cert despre ce s-a întâmplat în acest domeniu.

Cum au fost făcute aceste teste, cum au fost elaborate, și dacă într-adevăr sunt problematice. Și după aceea, desigur că în funcție de concluziile pe care le vom avea, va trebui să sesizăm organele care pot ancheta posibile fapte de natură penală.

Dacă se adeverește, atunci este foarte grav pentru că unii funcționari care le pare lucrul ușor, fac niște probleme care le strică viața unor copii care abia pășesc în viață după ce au învățat și trebuie să susțină examenele de Bacalaureat”, a declarat Premierul Pavel Filip.  

Sursa: publika.md