Premierul Filip a promis că noul recensământ al populației va fi mai exact si mai eficient

Greşelile comise în realizarea recensământului din anul 2014 vor fi luate în considerare, iar Guvernul va depune efort maxim pentru ca noul recensământ să fie organizat eficient, cu aplicarea tehnologiilor informaţionale moderne, relatează Democracy.md.O declaraţie în acest sens a făcut prim-ministrul Pavel Filip la întrevederea din ajun cu directorul general al Eurostat, Mariana Kotzeva.

Surse din cadrul Guvernului au relatat pentru Infotag că ei au discutat despre activitatea Biroului Naţional de Statistică (BNS) al Republicii Moldova şi importanţa dezvoltării unui sistem statistic modern în baza celor mai bune practici şi cerinţe europene.

Oficialii au mai făcut un schimb de opinii privind lucrările de pregătire pentru recensământul general agricol, precum şi pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor din Runda mondială 2020.

Şeful Executivului a menţionat că îmbunătăţirea cadrului legal în domeniu, conform standardelor europene, reprezintă unul dintre angajamentele asumate prin Acordul de Asociere RM-UE. 

“Tot ce ţine de statistică şi activitatea BNS este foarte important pentru noi. Cu cât mai multe date statistice avem şi cu cât mai corecte sunt aceste date, cu atât mai simplu este să construim politicile statului”, a subliniat premierul.

De asemenea, Pavel Filip s-a referit la acţiunile întreprinse în scopul consolidării sistemului naţional de statistică. În context, părţile au vorbit despre atribuirea Biroului Naţional de Statistică a statutului de instituţie independentă, precum şi despre crearea Comisiei naţionale pentru recensăminte.

Directorul general Eurostat a apreciat eforturile Executivului, exprimând deschiderea de a oferi suportul necesar în dezvoltarea unui sistem statistic durabil prin împărtăşirea experienţelor statelor europene în domeniu. 

Eurostat este oficiul de statistică al UE responsabil de publicarea unor statistici comparabile care ţin de situaţia şi evoluţiile din spaţiul comunitar.

Sursa: democracy.md