Premierul anunta reforma fiscala Oamenii vor ramane cu mai multi bani in buzunar

Impozitul pe venit al persoanelor fizice va fi diminuat de la 18% până la 12%, prin introducerea cotei unice, iar scutirea personală anuală se va majora de peste două ori, a anunţat premierul Pavel Filip, după ședința Partidului Democrat din Moldova.

„O problemă mai veche sunt salariile în plic pentru angajați, ceea ce înseamnă că în bugetul de stat ajung mai puțini bani și respectiv cetățenilor le sunt oferite pensii mai mici. De aceea, am decis micșorarea impozitelor, pentru a stimula angajații și angajatorii să muncească legal. Totodată, această modificare va permite ca cetățenii să rămână cu mai mulți bani în buzunar”, a afirmat şeful Executivului.

Astfel se va trece la un singur prag de impozitare a persoanelor fizice, de 12%, față de cele două praguri de 7 și 18% existente în prezent. 

De asemenea el a anunţat şi reducerea cu cinci puncte procentuale a cotei contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23% la 18%.

“Totodată, se va majora cu peste două ori scutirea personală anuală, de la 11.280 de lei, cât este în prezent, până la 24.000 de lei. Prevederile vor intra în vigoare la 1 octombrie”, a mai spus Pavel Filip.

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a specificat că persoanele care primesc salarii de până la 3.500 de lei nu vor mai achita impozite.

“Astfel, vor crește veniturile populației. Totodată, agenții economici vor avea parte de o creștere financiară internă, datorită acestui fapt vor putea fi majorate salariile angajaților. Aceste instrumente noi vor permite diminuarea achitării salariilor în plic”, s-a arătat încrezut deputatul Creangă.

La fel, în cadrul reformei fiscale, s-a anunțat şi despre reducerea cotei TVA de la 20% cât este în prezent, la 10%, pentru serviciile din industria Horeca, din care fac parte restaurantele, hotelurile și cafenelele.

De asemenea, guvernarea propune și posibilitatea legalizării banilor dobândiți prin evaziune fiscală, cu condiția achitării unei taxe în valoare de 3%. De această posibilitate nu vor beneficia persoanele care dețin sau au deținut funcții publice în ultimii ani, precum și cei care au dobândit credite bancare frauduloase.

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă a declarat că în prezent aceste inițiative sunt discutate cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Conform unor estimări valoarea salariilor achitate în plic ajunge la circa 7 miliarde lei.

Sursa: mold-street.com