Povestile din transportul public Cei care vor circula cu troleibuzele 22, 10 sau 24 vor auzi mai multa informatie despre istoria statiilor

De astăzi în unele troleibuze din Capitală, pe lângă anunţarea staţiei, va urma şi o scurtă descriere despre semnificaţia denumirii acesteia. Oamenii au rămas încântaţi de această iniţiativă, iar reprezentanţii primăriei spun că acest proiect va fi implementat în toate troleibuzele din capitală indiferent că sunt noi sau vechi.

“Urmează staţia Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt. Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt e cel mai vechi parc din Chişinău amenajat în stil clasic. Se consideră că ar fi fost plantat la 1818.”

Dacă veţi circula cu unul din troleibuzele 22, 10 sau 24 veţi auzi mai multă informaţie despre denumirile străzilor din Chişinău. Ideea aparţine unei profesoare de la Facultatea de Litere de la Universitatea de Stat, care şi ea s-a întrebat într-o zi despre semnificaţia unei străzi. 

“Mergeam cu troleibuzul 2 şi din difuzoare s-a anunţat staţia Petre Ungureanu, la care m-am întrebat cine este Petre Ungureanu, nu am putut să îmi dau un răspuns mie”, a spus Alexandra Gherasim, iniţiatoarea proiectului.

Astfel, Alexandrina Gherasim a venit cu ideea la facultatea unde munceşte. Împreună cu alţi şapte profesori au început a căuta prin enciclopedii care ar fi semnificaţia străzilor Columna, Pan Halippa dar şi altele. Iar cu două săptămâni în urmă aceasta a fost într-o audienţă la Ruslan Codreanu care a susţinut ideea şi a pus umărul pentru a fi pusă în aplicare.

“Ne-au revenit câte 2-3 rute de troleibuz. Fiecare profesor a documentat materialul, a selectat doar momentele esenţiale şi relevante”, a spus Alexandra Gherasim, iniţiatoarea proiectului.

Viceprimarul capitalei a susţinut proiectul, iar în două săptămâni în 90 unităţi de transport deja a fost implementat proiectul. 

“Dacă vor fi reacţii pozitive le vom extinde pe toate celelalte unităţi de transport. Nu au fost bani mulţi cheltuiţi, însă valoarea proiectului pentru turism, pentru dezvoltarea turismului, pentru cultura noastră a tuturor”, a spus Ruslan Codreanu, viceprimar.

Cei care vor călători cu transportul public vor cunoaşte mai multă informaţie despre locurile, personalităţile în cinstea cărora au fost numite străzile. Oamenii salută această idee şi spun că le va fi de mare ajutor.

“E un proiect binevenit, pentru că atât timp cât călătoreşti primeşti o sursă de informaţie despre staţii. Îmi intră în cap unele informaţii. “

“În principiu nu este rău, dar să fie scurt, clar şi cuprinzător.”

“Mai ascultăm cât călătorim. Dacă ei spun la orice staţie, comentează orice staţie pot să spun că aproape cam tot nu ştiam.Mă rog de Ştefan cel Mare normal că ştiam.”

Iar unii din ei spun că ar fi trebuit ca această istorie din troleibuz să fie şi în alte limbi, pentru a fi înţeleasă şi de turişti.

“Ar fi mai bine dacă s-ar adăuga şi în varianta engleză sau rusă pentru a informa şi minorităţile naţionale sau turiştii din alte ţări.” 

Proiectul pilot a fost lansat astăzi şi va dura două săptămâni. Dacă oamenii vor saluta această ideea atunci şi celelalte troleibuze vor fi instalate istoriile despre străzile Chişinăului.

Sursa: publika.md