Plahotniuc Legea care ii protejeaza pe medici impotriva agresiunilor va fi inasprita

Legea care prevede înăsprirea pedepselor față de cei care agresează medicii va fi votată în lectură finală în regim de urgență pentru ca aceștia să fie mai protejați în timpul muncii. De asemenea, cadrele medicale vor fi instruite cum să comunice mai bine cu pacienții pentru a evita incidentele neplăcute. Despre aceasta a vorbit astăzi liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc în cadrul briefing-ului săptămânal.

”Am solicitat de la Ministerul Sănătății un plan de acțiuni care ar presupune pe de o parte, să-i protejeze pe medici în timpul activității, iar pe de altă parte, să îmbunătățească atitudinea medicilor față de pacienți. Ne dorim ca situații, asemenea celei, care a avut loc, când un medic a fost agresat să nu se mai întâmple, iar dacă vor mai avea loc așa vazuri, făptașii să fie pedepsiți conform legii. Am solicitat colegilor noștri în Parlament să urgenteze votarea în lectură finală a legii care presupune înăsprirea pedepselor față de cei care agresează medicii”, a declarat Vlad Plahotniuc.

De asemenea, pentru ca medicii să aibă mai mult timp pentru pacienți, nu să irosească acest timp completând acte inutile, liderul PDM a anunțat că a solicitate Ministerului Sănătății să vină cu un plan de debirocratizare a activității medicilor, așa cum am făcut-o în cazul profesorilor.

”Trebuie să recunosc că la partid, dar și personal, primesc și scrisori de la oameni privind abuzuri atunci când se adresează după ajutor medical când merg la medic. Cel mai curios este că majoritatea din acele pângeri se referă nu la activitatea profesionistă a medicilor, nu la calitate, dar vizează atitudinea medicilor față de ei sau chiar de refuzul de a-i consulta. Prin urmare, am discutat în ședință un plan de instruire a medicilor, menite să îmbunătățească atitudinea lor față de pacienți, iar rezultatele acestor comunicări le vom evalua în baza unui sondaj de opinie, dar și în baza apelurilor efectuate de către cetățeni la linia telefonică specială a Ministerului Sănătății”, a adăugat politicianul.

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a propus aceste modificări în urma cazului înregistrat la Spitalul nr. 1 din Capitală, unde un medic a fost bătut de un pacient şi s-a ales cu o comoţie cerebrală şi câteva coaste rupte.  

Sursa: realitatea.md