Plahotniuc despre alegerile din Chisinau Nu putem remarca o victorie

Preşedintele Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, consideră că în alegerile din Chişinău nu există o victorie, ci o înfrângere a Partidului Socialiştilor (PSRM).

„Având în vedere prezenţa redusă a oamenilor la vot, nu putem remarca vreo victorie, dar avem o înfrângere importantă pentru socialişti, care în ultima perioadă luaseră un avânt cam mare şi cred că acest rezultat o să le mai tempereze visul de a câştiga de unii singuri alegerile parlamentare, aşa cum se lăudau. La fel de important este semnalul dat de electoratul din Chişinău, prin care capitala merge mai departe pe calea proeuropeană. Ce ţară cu aspiraţii proeuropene mai eram noi cu un socialist primar şi un socialist preşedinte al ţării? PDM a subliniat şi pe parcursul campaniei electorale acest aspect, faptul că e vital să nu câştige socialiştii alegerile din Chişinău”, a subliniat Plahotniuc.

Referindu-se la alegerile locale recente, el a menţionat că, “în ciuda speculaţiilor şi a unor campanii de manipulare, alegerile s-au desfăşurat democratic şi corect”, iar o dovadă este inclusiv faptul că primar a devenit un reprezentant al opoziţiei. Liderul PDM a mai remarcat că prin alegerea noului primar al Chişinăului “se termină perioada de instabilitate politică la Primărie, fiindcă stabilitatea este necesară nu doar la nivel naţional, ci şi la nivelul municipiului Chişinău”. 

Plahotniuc a subliniat că “PDM nu a avut candidat în aceste alegeri şi nu a fost implicat în campania electorală”. 

„Credem că am făcut un gest corect că nu am desemnat candidat. L-am făcut într-un moment în care eram acuzaţi de opoziţie că vrem să luăm Primăria Chişinău, că vrem să controlăm totul. Am demonstrat că nu este aşa şi am mai demonstrat cât de falsă este teza statului capturat. Cum poţi să vorbeşti despre un stat capturat, când alegerile prezidenţiale sunt câştigate de opoziţia de stânga, iar cele pentru Chişinău de opoziţia de dreapta? Rezultatul alegerilor din capitală aduce mai mult echilibru în stat, opoziţia de dreapta are acum ocazia să treacă de la vorbe la fapte, să demonstreze de ce e capabilă. Astăzi nu există un singur pol al puterii în Republica Moldova, fiindcă vedem că ea este deţinută în mod fragmentar de principalele for& #355;e politice din ţară – de stânga, de centru, de dreapta. Am putea spune că pe unele dimensiuni importante ale guvernării, avem un “stat capturat” de forţele de opoziţie, dacă ar fi să folosim retorica unora”, a menţionat liderul PDM.

El a amintit că înainte de primul tur al alegerilor, PDM şi-a îndemnat alegătorii să voteze împotriva socialiştilor şi împotriva liberalilor.

„Apelul nostru din primul tur rămăsese valabil inclusiv pentru turul doi. Dacă am fi ieşit în al doilea tur să spunem explicit numele candidatului, din nou s-ar fi spus că e măr otrăvit sau alte asemenea abordări”, a spus Plahotniuc.

În opinia sa, victoria opoziţiei de dreapta la Chişinău “este un pas important pentru întărirea democraţiei şi a pluripartidismului în Moldova, dar şi un moment al adevărului, unul în care cetăţenii pot în sfârşit să vadă de ce sunt capabili oponenţii politici ai PDM şi de ce nu sunt capabili”.

Întrebat despre Silvia Radu, a cărei candidatură la funcţia de primar de Chişinău a fost susţinută tacit de PDM, Plahotniuc a spus că “nu a urmărit atent activitatea ei la primărie, dar unii spun că s-a descurcat bine”.

„Ea a luat un scor neaşteptat de mare pentru un independent, acesta e un semnal că sunt destul de mulţi oameni în Chişinău care nu mai vor politică în primărie. Însă eu nu cred că ea avea şansă să câştige această cursă electorală ca independentă, mai ales pe această prezenţă la vot foarte redusă. Cred că ea a greşit că nu a avut înaintea campaniei o discuţie cu partidele de dreapta”, consideră Plahotniuc.

Sursa: stiri.md