Плахотнюка обвиняют в подкупе избирателей

Dosar penal pe numele lui Plahotniuc. Asta le cere procurorilor deputatul PCRM Alexandr Petkov. Într-o sesizare expediată la Procuratura Generală, Petkov îl acuză pe prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, că ar fi cumpărat voturile unor cetăţeni săraci după ce le-a oferit bani şi electrocasnice în cadrul unei acţiuni caritabile, organizată în plină campanie electorală.

Donaţiile, în valoare de sute de mii de lei, sunt acţiuni ilegale şi ar trebui pedepsite conform codului penal, spune parlamentarul.

La un concert de caritate organizat acum câteva zile, oligarhul Vladimir Plahotniuc, candidatul la funcţia de deputat din partea Partidului Democrat, a împărţit sume impunătoare de bani şi electrocasnice în valoare de sute de mii de lei mai multor familii sărace.

Gestul lui Plahotniuc este ilegal, spune deputatul comunist Alexandr Petkov, care le cere procurorilor să-l cerceteze penal pe oligarh, pentru că ar fi încercat să corupă alegătorii.

„Am solicitat Procuraturii Generale să intenteze dosar penal în privinţa acestui individ din simplu motiv că prin astfel de gesturi oligarhul pur si simplu i-a impus pe dânşii să voteze pentru partidul care îi aparţine. Este o corupere perfectă a alegătorilor. Orice jurist poate să califice acţiunile ilegale şi criminale ale acestui individ”, a declarat deputatul.

Petkov crede că Plahotniuc trebuie pedepsit conform Codulului Penal, care prevede amenzi de până la 100 de mii de lei sau chiar închisoare de până la 5 ani pentru concurenţii care oferă bani, bunuri sau servicii alegătorilor.

Reprezentanţii Procuraturii Generale spun că, deocamdată, instituţia nu a recepţionat nicio sesizare expediată de deputatul Alexandr Petkov şi nu poate decide dacă există sau nu temei pentru iniţierea urmăririi penale.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile ce i se aduc.

Sursa : Jurnal.md