Petiție online pentru declararea lui Dmitri Rogozin persona non grataExperții IDIS „Viitorul” au lansat o petiție online în sensul aplicării interdicției de intrare în țară și declarare a lui Dmitri Rogozin persona non grata. Petiția cu titlu „STOP sponsorilor regimului separatist” a fost adresată către Guvernul, Parlamentul și Președinția Republcii Moldova. Anunțul a fost făcut de către expertul Rosian Vasiloi pe pagina sa de Facebook.

„Cerem autorităților aplicarea interdicției de intrare în țară și declararea lui D.Rogozin persona non grata”, este notat în petiție.

Petiția a fost înaintată „în contextul ultimilor declaraţii ale lui Dmitrii Rogozin, preocupați de continuarea exercițiilor militare și acțiunile autorităţilor separatiste din regiune transnistreană, susţinute în mod deschis de către autorităţi de nivel înalt ale Federaţiei Ruse”.

„Participarea lui Rogozin la insurecția militară contra autorităților constituționale ale R.Moldova din 1992, amenințarea în mod deschis și obraznic cu război cetățenii R.Moldova și punerea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova la îndoială”, sunt motivele invocate de către Rosian Vasiloi, pentru care Rogozin nu ar mai trebui să calce pe teritoriul Republicii Moldova.

În baza acestor temeiuri de la autoritățile noastre se cere „asocierea la sancțiunile internaționale în privința lui Dmitri Rogozin”. Totodată, se mai solicită și denunțarea funcției de „reprezentant al Președintelui Federației Ruse pentru transnistria”.

De asemenea, autoritățile Republicii Moldova sunt îndemnate insistent să se abțină de la orice acțiuni de celebrare a celor 285 de ani de la instalarea Operației de menținere a păcii.

„Sancționarea sponsorilor regimului separatist ar trebui să însemne un pas corect în direcția recuperării controlului asupra regiunii transnistrene. Este momentul în care jumătățile de măsură ori neglijarea acestui demers cetățenesc va demonstra consecvența sau lipsa de consecvență a autorităților”, se mai menționează în petiție.

Acesta este lansată către toți cetățenii Republicii Moldova, către liderii și membrii organizațiilor societății civile, către mediul academic, partidele politice, biserică, sindicate, autorități locale și centrale, mass media, din țară și din străinătate, să susțină această petiție ca un demers moral contra adevăraților sponsori ai separatismului transnistrean.

Sursa: deschide.md