PERCHEZIŢII în capitală. Un magistrat şi angajați ai instanțelor de judecată sunt vizaţi într-un dosar

Ofiţerii Centrului Național Anticorupție şi reprezentanţii Procuraturii Generale efectuează mai multe percheziții în capitală. Acțiunile au loc în cadrul unui dosar, unde sunt vizați un judecător şi angajați ai instanțelor de judecată.

Descinderile vizează mai multe cauze penale pentru fals în acte publice şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Potrivit şefului Direcţiei Urmărire Penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, au fost reținute mai multe persoane.

“Au loc 13 percheziţii în capitală. Acţiunile au fost iniţiate pe baza falsului în acte publice şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Sunt vizaţi angajaţi din Cancelaria de Stat, grefieri şi un judecător. Avem persoane reţinute. Cauza penală a fost începută în iulie 2014 şi îl vizează pe un magistrat care are statut de bănuit”, a menţionat Bogdan Zumbreanu.

Potrivit membrului CSM Teodor Cârnaţ, sunt vizaţi angajaţi ai judecătorie sectorului Râşcani. “Bănuiesc că percheziţiile au loc la judecătoria Râşcani din capitală şi îl vizează pe un magistrat. Au existat înţelegeri între persoanele vizate în anumite dosare şi angajaţi judiciari, iar ca rezultat, actele ajungeau pe masa unuia şi aceluiaşi judecător. Infractorii au intervenit în sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor”, a precizat Cârnaţ.

Persoanele implicate riscă până la 10 ani de închisoare.

Publika.md aminteşte că mai mulţi magistraţi au ajuns în acest an pe banca acuzaţilor. 

În iunie, o judecătoare şi o avocată din raionul Criuleni au fost condamnate pentru acte de corupţie, la opt ani şi, respectiv, şapte ani şi şase luni de închisoare. Acestea au fost reţinute în timp ce primeau 2.000 de euro de la o persoană care figura într-un dosar penal.

În aprilie, un magistrat din Teleneşti a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru luare de mită. Judecătorul a fost reţinut în biroul său, imediat după ce a primit 200 de dolari de la avocatul unei persoane implicate într-un litigiu civil.

Iar în august, un judecător din Căuşeni, bănuit de corupţie, a fost suspendat din funcţie. Magistratul, împreună cu un alt angajat al judecătoriei, ar fi primit de la o persoană tichete de motorină şi benzină. Totodată, cei doi ar fi primit şi 500 de lei pentru a soluţiona o cauză administrativă.

Sursa : Publika.md