Pedepse mai mari pentru soferii care parcheaza neregulamentar si nu acorda prioritate pietonilor

Parlamentarii au votat ieri o inițiativă legislativă ce prevede majorarea sancţiunii pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor. Astfel, amenda de la 5 la 10 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare se va transforma în amendă de la 18 la 30 de u. c. cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

De asemenea, staţionarea sau parcarea în locuri interzise va fi pedepsită mai dur. Cei care vor comite această contravenție se vor alege cu amendă de la 18 la 30 de u. c. și 4 puncte de penalizare. Actualmente staţionarea sau parcarea în locuri interzise se sancţionează cu amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale, cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Alte modificări ale proiectului de lege propun ca permisul de conducere să rămână în posesia conducătorului chiar dacă acesta a fost privat de dreptul de a conduce, fără a fi necesară eliberarea unui permis de conducere provizoriu. Menţiunea privind privarea de acest drept va fi operată în baza de date deţinută de INP, la care au acces toţi angajaţii cu atribuţii pe segmentul securităţii circulaţiei rutiere. Conducătorul auto urmează a fi sancționat și în cazul transportării copiilor în vârstă de până la 7 ani, contrar prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere.

Totodată, dacă contravenientul va achita sancțiunea în termen de 3 zile lucrătoare acestuia nu i se vor  aplica puncte de penalizare. Potrivit autorilor, această măsură de stimulare va contribui la prevenirea factorilor de corupţie, întrucât deţinătorii permiselor de conducere care au acumulat un număr critic de puncte de penalizare încearcă să omită această sancţiune pe cale ilegală.

Proiectul de lege mai prevede simplificarea procedurii de examinare a cauzelor contravenționale. Pentru a intra în vigoare, inițiativa urmează a fi votată în cea de-a doua lectură, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: agora.md