Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege cu privire la Guvern, care prevede atribuții sporite pentru premierParlamentul a votat în prima lectură vineri, 30 iunie, proiectul noii legi cu privire la Guvern, care prevede și atribuții sporite pentru Prim-ministru, inclusiv dreptul de a modifica structura Guvernului. Inițiativa a fost criticată de opoziție, dar autoritățile promit că în urma adoptării acesteia va fi redus numărul ministerelor dar și al angajaților din Guvern. 

Acesta este primul pas în reforma Guvernului, anunțată de premierul Pavel Filip cu mai bine de un an. Noua lege cu privire la Guvern exclude funcțiile de miniștri adjuncți. Atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat. O altă modificare prevede acordarea Premierului dreptul de a modifica lista ministerelor, printr-o procedură simplificată. Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan. 

Proiectul a fost criticat de opoziție, care a denunțat faptul că premierului îi sunt atribuite împuterniciri sporite. Comuniștii au cerut retragerea proiectului și elaborarea altuia. Liderul formațiunii, Vladimir Voronin.

În același timp, socialiștii au cerut ca odată cu modificarea legii să fie schimbat și guvernul. Deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Reforma Guvernului trebuia să fie realizată încă în toamna trecută. Recent, s-a anunțat că în urma reformei numărul de ministere va fi redus de la 16 la 9, urmând a fi redus și numărul de angajați.

Sursa: radiochisinau.md