Părinţii trebuie să se autoinstruiască despre cum să le vorbească celor mici despre sexualitate pentru ca aceştia să perceapă când sunt atinşi obscen sau cineva încearcă să abuzeze de ei şi să raporteze astfel de situaţii.

Părinţii sunt încurajaţi să discute cu copiii despre sexualitate şi atingerile obscene

Despre aceasta a spus psihologa Ana Niculăeş, contactată de IPN să dea recomandări părinţilor în contextul informaţiei că un învăţător din Ungheni a abuzat sexual cel puţin doi copii.

Ana Niculăeş spune că tot ce ţine de abuz sexual e dificil de depistat deoarece copilul are frica de a fi pedepsit şi deseori nu spune ceea ce i se întâmplă. „Părinţii trebuie să explice copilului că orice atingere care îi face să se simtă incomod nu trebuie tolerată şi trebuie raportată unui alt adult”, a spus psihologa.

Ana Niculăeş e de părere că şi la şcoală ar trebui să fie o oră specială în care copiilor să li se vorbească de sexualitate şi de atingerile obscene, de abuz şi cum să raporteze aceste cazuri. Psihologa a amintit că anterior a fost publicată cartea „Sexul explicat celor mici”, unde se vorbeşte despre sexualitate pe înţelesul copiilor şi e păcat că preoţii au făcut totul ca această carte să fie blamată. „Atât timp cât sexualitatea e subiect tabu, aceasta e în avatajul pedofililor. Copiii nu înţeleg ce li se întâmplă şi apoi sunt traumaţi pe viaţă”, a subliniat psihologa.

Ana Niculăeş le recomandă părinţilor să aibă la îndemână această carte şi să o citească împreună cu copiii lor, iar dacă nu sunt gata, atunci pot merge la seminare dedicate părinţilor, unde să înveţe cum să discute despre sexualitate cu copiii lor. O altă recomandare e ca părinţii să le asigure copiilor accesul la aplicaţia „Provocările lui Dragoş”, lansată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului cu scopul de a încuraja copiii să cunoască formele violenţei şi să nu tolereze abuzul.

Recent, poliţia a comunicat că un învăţător din Ungheni, de 44 de ani, a fost arestat pentru 30 de zile, fiind suspectat de acţiuni perverse faţă de copii. În clasa acestuia au fost instalate camere de supraveghere cu ajutorul cărora se demonstrează că învăţătorul, în cadrul orelor, a întreprins acţiuni perverse cel puţin faţă de doi băieţi de opt ani, exprimate prin atingeri indecente, precum şi alte acţiuni cu caracter sexual.

Sursa : ipn.md