Operaţiune comună SIS, PG şi INI O rețea internațională de trafic de emigranți a fost destructurată (VIDEO)Un cetăţean străin, în vârstă de 37 de ani, a fost reţinut de ofiţerii INI, în comun cu angajaţii SIS şi procurori, fiind suspectat de trafic de fiinţe umane. Individul s-a dovedit a fi liderul unei grupări internaţionale specializată în organizărea migraţiei ilegale a cetățenilor din ţări arabe în Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în scopul exploatării prin muncă. Bărbatul a fost încătuşat în momentul în care încerca să părăsească teritoriul Republicii Moldova la aeroportul din capitală, având mandat de arest pe un termen de 30 zile.   

În cadrul investigaţiilor, s-a stabilit că liderul grupării se afla legal pe teritoriul Republicii Moldova. Din anul 2012 şi până în prezent, acesta a creat o reuniune stabilă de patru persoane, care acţionau pe teritoriul Siriei şi Republicii Moldova, atrăgând în activitatea lor şi o persoană juridică, directorul unei întreprinderi cu capital străin înregistrată în R. Moldova.

În această perioadă, membrii grupării i-au organizat unui cetăţean al Siriei, în vârstă de 40 ani, transportarea în Republica Moldova. Prin abuz şi înşelăciune, aceştia i-au promis un salariu decent, însă ajunsă în Republica Moldova, victima a fost adăpostită în municipiul Chişinău. Sub pretextul întoarcerii unei datorii de 1.000 de dolari rezultată din organizarea imigrării acestuia, victima a fost impusă să activeze timp de o lună în calitate de bucătar la gherete de comercializare a produselor fast food din capitală.

Mai târziu, liderul grupului i-a propus victimei să organizeze imigrarea membrilor familiei în Republica Moldova contra sumei de 7.500 de euro. După ce soţia sa şi trei copii minori au ajuns în ţara nostră, victima a fost impusă să activeze şi în continuare în calitate de bucătar la gherete timp de un an şi opt luni.

Membrii grupării nu s-au oprit aici şi au facilitat transportarea şi şederea pe teritoriul Republicii Moldova a nouă persoane de origine siriană.

Forţele de ordine au întreprins acţiuni de identificare şi documentare a activităţii tuturor membrilor grupării, inclusiv pe teritoriul unor ţări cum ar fi Liban, Turcia şi unele ţări europene.

Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate de până la 20 de ani.  

Sursa : realitatea.md