Omul de afaceri Gabriel Stati, acuzat de escrocherie

Cunoscutul om de afaceri Gabriel Stati este acuzat de escrocherie. Zeci de agenţi economici, care au livrat produse unei reţele de magazine pe care acesta a deschis-o în 2011, se plâng că nu şi-au primit banii pentru marfa livrată în ultimele luni.

Furnizorii susţin că supermarketurile au fost închise în noiembrie, iar de atunci nu mai pot da de administratorii întreprinderii nici la sediu, nici la telefon. Unora dintre ei Stati le-ar datora sute de mii de lei, iar cifra totală ar fi de ordinul milioanelor.

Agenţii economici vin în fiecare săptămână la sediul în care, acum trei ani, au semnat contractele cu SRL Stati-Market, parte componentă a companiei Stati-Holding, administrată de Gabriel Stati. Ei spun că de câteva luni nu şi-au primit banii pentru mărfurile livrate, iar pe 13 noiembrie au fost informaţi printr-o scrisoare din partea conducătorului întreprinderii Stati-Market, Victor Minciuc, că supermarketurile îşi sistează activitatea din 17 noiembrie. Tot în scrisoare agenţii economici erau anunţaţi că până pe 24 noiembrie îşi vor primi banii sau le va fi restituită marfa. Nu a fost să fie însă.

„S-a creat o datorie de 300 de mii de lei. De o lună nu dăm de nimeni. Nu ne-am aşteptat ca anume familia Stati să ne pună în aşa situaţie. Este o escrocherie curată”, a declarat, pentru Jurnal TV, Mihai Golban, unul dintre furnizori.

Un alt furnizor vorbeşte despre o datorie către el de 120 de mii de lei. „În ultimele două luni au început a stopa banii şi noi nu mai livram marfă. Am văzut că ceva e în neregulă. Am sunat să ni se facă transferul de bani, dar sau nu ne răspundeau, sau ne răspundeau, dar nu ne dădeau niciun răspuns. Pur şi simplu închideau telefonul. S-a schimbat adresa, iar noi ne-am dus la noua adresă, care e una de prestare de servicii”, susţine furnizorul Vadim Potoroacă.

Unii dintre păgubiţi adună documentele pentru a depune o plângere colectivă la Procuratură, iar alţii s-au adresat deja în instanţa de judecată. 

„Ne-am adresat în judecată recent, în luna noiembrie. Dosarul e la judecătoria Râşcani, dar, după cum se ştie, cauzele se examinează aici o dată la jumătate de an”, a menţionat Nicolae Negruţă, unul dintre agenţii economici.

Pentru a-şi face dreptate, unii furnizori şi-au angajat avocaţi. Aceştia au verificat documentele firmei Stati-Market şi au constatat că întreprinderea şi-a schimbat fondatorii. Dacă pe 20 noiembrie apăreau doi asociaţi – Victor Minciuc şi o firmă înregistrată pe Insulele Virgine Britanice, acum drept fondator apare un offshore înregistrat în Belize, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat. 

„Fondatorul este o nouă companie cu capital străin, care are cota de 100%. Este o persoană juridică străină, ale cărei acţiuni sunt foarte greu de controlat. Ei pot, în orice moment, să-şi înstrăineze acţiunile şi acest lucru nu poate fi ţinut sub control”, a precizat juristul Ion Lunca.

Administratorii companiei nu au fost de găsit la sediul de pe strada Gheorghe Madan, unde furnizorii spun că au încheiat contractele în 2011. Paznicii afirmă că întreprinderea s-a mutat pe strada Grădina Botanică, adresă indicată şi în documentele de la Camera Înregistrării de Stat, doar că sediul este pustiu, iar pe uşă scrie că întreprinderea Stati-Market nu se află aici. 

Totuşi, potrivit înscrisurilor de la Cadastru, dar şi de la Camera Înregistrării de Stat, pe adresa de pe strada Gheorghe Madan este înregistrată o altă firmă de-a lui Gabriel Stati, Stati & Company, în care omul de afaceri deţine 95%, iar acelaşi Victor Minciuc, care apărea drept cofondator la firma Stati-Market, deţine celelalte 5%. Nici Minciuc, nici Stati şi nici purtătoarea de cuvânt a acestuia nu au răspuns la telefon pentru a oferi comentarii. Procuratura Generală a cerut o solicitare oficială, la care va răspunde în termenul legal de 15 zile, pentru a preciza dacă firma Stati-Market este vizată în vreun dosar. 

Sursa : Jurnal.md