Oleg Efrim către Sergiu Sîrbu: Faptul că oamenii au votat un anumit partid, nu vă oferă cunoștințe și capacități specialeAvocații critică dur declarațiile deputatului Sergiu Sârbu, făcute în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă, cu privire la proiectul de lege care prevede ca demnitarii să obțină licențe de avocat fără examene.

Apărătorii spun că prin proiectul respectiv, parlamentarii, care nu au nicio profesie, își asigură un fotoliu de avocat.

Mai mult, fostul ministru al Justiției, Oleg Efrim spune că acest document nu face decât să-i privilegieze pe parlamentari pe nedrept.

„De ce să nu ne facem notari, spre exemplu. Da poate cineva vrea executor judecătoresc. Da dacă cineva știe limba rusă bine, poate și traducător autorizat. Sunt sigur că cineva din deputați merită să se facă deodată procuror. Și eu știu cel puțin doi care ar vre să fie judecători. De ce să nu avem in legea privind statutul deputatului, că aceștia, dacă au stat două săptămâni în parlament, să se poate vota cine vor ei?! Fair enough!”, scrie Oleg Efrim pe pagina sa de Facebook. 

Indignat de criticile aduse la proiectul de Lege care prevede ca demnitarii să obțină licență de avocat fără a susține examene, Sergiu Sîrbu a venit cu învinuiri în adresa avocaților, care, potrivit lui, ar avea tarife prea mari pentru serviciile pe care le oferă.

„Oleg Efrim, vină să stai cu mine la mai multe audiențe cu cetățenii care se plâng pe voi, avocații, de tarife mari, de servicii nu întodeauna calitateve etc. Și ne roagă să intervenim direct. Noi nu putem activ să ne implicăm, îi trimitem înapoi la voi”, i-a răspuns deputatul fostului ministru al Justiției.

Mai mult, Sergiu Sîrbu susține că proiectul de lege nu-i va face pe toți deputații avocați, ci doar pe câțiva.

„Deputații juriști pot fi numărați pe degete. Este vorba despre 10-20 de persoane care vor să se implice activ în protecţia drepturilor omului şi să nu facă bani din avocatură, apropos. Nici vorbă de bani”, a adăugat Sergiu Sîrbu.

La care Oleg Efrim i-a amintit deputatului că „faptul ca oamenii au votat un anumit partid, nu le oferă deputaților cunoștințe și capcități speciale”.

„Fără a pune la indoială capacitățile deputaților, dar, dacă vreți să vorbim profesionist, faptul că oamenii au votat un anumit partid, nu vă oferă cunoștințe și capacități speciale. Au fost anterior inițiative ale agrarienilor să le dăm diplome de juriști deputaților – vezi doamne, ei adopta legi. Sau să îi facem doctori în drept pe cei care au adoptat codurile civil, penal și de procedură. Nu fiți la fel de ridicoli. Nu căutați privilegii nejustificate. Asta e tot ce se cere pentru echitate”, a subliniat Oleg Efrim.

Amintim că, pe 26 decembrie 2016, mai mulți deputați au înregistrat în Parlament un proiect care prevede modificarea Legii cu privire la avocatură.

Documentul prevede ca deputații, care au cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului, să acceadă în avocatură fără să susțină examene.

Printre deputații care au semnat proiectul de lege se numără Petru Cosoi, Constantin Țuțu, Anatolie Zagorodnâi, Cornel Dudnic, Vasile Bolea, Ștefan Creangă, Nae Simion Pleșca, Corneliu Padnevici, Anghel Agache, Demian Caraseni, Alla Dolință. 

Proiectul de lege a stârnit nemulțumirea avocaților. Apărătorii au anunțat că ar putea intra în grevă. Ei susțin că nu este suficient să cunoști doar legislația pentru a fi avocat.

Sursa: unimedia.info