O stradă din Chişinău va purta numele lui Constantin Tănase

Primăria municipiului Chişinău deplânge trecerea în nefiinţă, la vârsta de 65 ani, a distinsului jurnalist, lingvist şi publicist basarabean Constantin Tănase, figură marcantă a presei de limbă română, luptător înflăcărat al Mişcării de Eliberare Naţională.

Pentru aportul incontestabil adus în calitate de promotor al culturii naţionale, Primăria va iniţia procedura de redenumire în memoria lui Constantin Tănase, a unei străzi şi a unei instituţii de cultură sau educaţie din capitală.Constantin Tănase, fondatorul cotidianului național „Timpul de dimineață” s-a născut la 24 iunie 1949, în comuna Nemțeni, județul Lăpușna. După absolvirea școlii medii din satul natal (1966), devine student la Facultatea de Litere a Universității „Ion Creangă” din Chișinău.

În anii 1991-1993 este deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, iar în perioada 1994-1996, în calitate de director al Centrului Național de Terminologie, inițiază și realizează un vast program de editare a dicționarelor de terminologie și punere în circulație a documentației oficiale în limba română.

Constantin Tănase a editat volumele de publicistică „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuindă” (2001), „Hoții de mituri” (2004) și „Blestemul de a fi” (2009). La 12 iunie curent, Constantin Tănase și-a lansat la București cea mai recentă carte – „Groapa cu lei”.

Sursa : trm.md