O piață specială pentru vechituri ar putea apărea în ChișinăuDeja sunt 3 săptămâni de când teritoriul din preajma Gării Feroviare este eliberat de comercianții ambulanți. Acestora li s-au oferit locuri în piața „Agrovista” din str. Tăbăcăria Veche, 25, informează Primăria Chișinău.

În cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, pretorul interimar al sectorului Centru, Pavel Rusu, a precizat că majoritatea vânzătorilor ambulanți, circa 300 persoane, s-au conformat solicitării autorităților de a activa în locuri autorizate, trecând să vândă în piață, pentru că acolo dispun de toate condițiile necesare pentru activitate. Și doar 20-30 de comercianți sunt împotrivă.

Pretorul interimar al sectorului Centru a mai spus că administrația pieței „Agrovista”, deocamdată nu percepe niciun fel de plăți de la vânzătorii de vechituri. Dar pentru viitor, s-a convenit că locul de comerț pentru pensionari și persoane social-vulnerabile să fie de 5 lei. Pentru restul vânzătorilor, plățile respective vor fi conform taxelor stabilite de administrația zonei de comerț.

În context, primarul general interimar al capitalei, Nistor Grozavu, a solicitat ca noilor comercianți din piața „Agrovista” să le fie asigurate condiții adecvate, atât cele sanitare, cât și pentru activitatea comercială/depozitare și accesul în piață.

Totodată, Nistor Grozavu a solicitat șefului Institutului Municipal de Proiectări „Chișinău-Proiect”, Pavel Cazacu, să examineze posibilitatea și locul de amplasare în capitală a unei piețe de vechituri, zonă ce există în majoritatea capitalelor europene.

Reprezentanții forțelor de ordine, în comun cu administrația publică locală, monitorizează în permanență spațiile eliberate de comercianții ambulanți, pentru a evita revenirea acestora la locurile vechi.

Pe teritoriul municipiului Chișinău activează 44 de piețe comerciale.

Sursa: rtr.md