O nouă ofertă de sute de milioane pentru acţiunile Victoriabank

Comisia Naţioanlă a Pieţei Financiare (CNPF) a aprobat prospectul ofertei de preluare obligatorie a acţiunilor Victoriabank, iniţiată de compania olandeză VB Investment Holding B.V., care deţine în prezent 66,77% din capitalul băncii. 

Potrivit deciziei CNPF, obiectul ofertei făcute de VB Investment Holding B.V, “îl constituie procurarea a 8.308.673 acţiuni ordinare nominative emise de Victoriabank la preţul de 78,21 lei per acţiune, cu durata de 70 zile din data anunţării”.

Ofertă de 31,5 milioane euro

Altfel spus valoarea totală a ofertei este de circa 650 de milioane lei, sau circa 31,5 milioane de euro, iar acţiunile ce ar urma să fie achiziţionate reprezintă 33,23% din capitaul celei de treia ca mărime bănci din Moldova, scrie mold-street.com.

Oferta vine la doar câteva săptămâni, după ce Banca Transilvania din Romania a cumpărat pachetul de 39,2%, deţinut de afaceristul rus Serghey Lobanov prin firma Insidown LTD din Cipru.

Amintim că tranzacţia în valoare de peste 37 milioane de euro a fost făcută nu direct, ci prin intermediul VB Investment Holding B.V., un vehicul de investiţii fondat special în 2015, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru preluarea băncii din Moldova.

Urmare a acelei tranzacției, compania VB Investment Holding B.V., care din 24 mai 2016 este acționar cu cota de 27,56% din capitalul social al Victoriabank, în parteneriat cu Banca Transilvania din Romania și BERD, deține cota de 66,77% din capitalul social al Băncii.

Ce spun acţionarii

O eventuală acceptare de către acţionari a ofertei făcute de VB Investment Holding B.V din Olanda ar permite acestei companii să devină deţinător a 100% din capitalul băncii.

Victor Ţurcan, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Victoriabank şi deţinător al celui mai mare pachet de acţiuni, după pachetul VB Investment Holding, a admis posibilitatea vânzării cotei sale de 10,45%.

“Va depinde de ofertă”, afirma bancherul într-o declaraţie pentru Mold-street, câteva săptămâni în urmă.

În acelaşi timp Banca Națională a Moldovei a anunţat că regimul de supraveghere intensivă asupra Victoriabank ar putea fi dezinstituit.

„Achiziția pachetului de 39,2% în capitalul social al Victoriabank. crează precondițiile necesare pentru ridicarea regimului de supraveghere intensivă aplicat de Banca Națională a Moldovei față de BC “Victoriabank” S.A. Momentul ridicării acestui regim va fi decis de Banca Națională a Moldovei după o evaluare de etapă a activității băncii și a evoluției guvernanței corporative, ca urmare a preluării pachetului de control de către Banca Transilvania S.A. și BERD”, menționa BNM la finele lunii ianuarie.

Victoriabank şi furtul miliardului

În acelaşi timp unul dintre foştii beneficiari de acţiuni la Victoriabank, afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani închisoare, avertizează într-un articol pe blogul său Banca Transilvania şi pe alţi investitori despre riscul de a pierde banii investiţi în Moldova.

“Potrivit calculelor mele, Banca Transilvaniei va trebui să returneze poporului moldovenesc minimum 250 milioane de dolari din miliardul furat”, scrie Platon.

Potrivit afaceristului pachetul de 39,2% de la Victoriabank a fost cumpărat în 2014 de firma Insidown LTD pe bani din miliardul furat.

În consecinţă aceste active ar putea fi confiscate pentru a întoarce măcar o parte din miliardul furat susţine Veaceslav Platon. Totodată el aminteşte de faptul că Victoriabank a fost implicată activ în noiembrie 2014, în schema de scoatere a miliardului din sistemul bancar moldovenesc, fapt menţionat şi în raportul Kroll.

Sursa: medianews.md