Nu vrem sa ne fie omorati copiii Protest impotriva malpraxisului la Ministerul Sanatatii Muncii si Protectiei Sociale

Părinți care și-au pierdut copiii aflați la tratament în instituțiile medicale au protestat luni, 1 octombrie, la Ministerul Sânătății, Muncii și Protecției Sociale, nemulțumiți de atitudinea acestei instituții față de erorile medicale. Protestatarilor li s-au alăturat cetățeni care susțin că au avut de suferit din cauza asistenței medicale inadecvate.

 Manifestanții au adus pozele copiilor lor decedați, au fluierat și au cerut să li se facă dreptate: „Nu vrem să ne fie omorâți copiii!”.

Marin Botnaru și-a pierdut fiul de 12 ani la finele lunii august curent, când Guvernul a oferit bugetarilor nouă zile de vacanță. Bărbatul a declarat că și-a dus copilul cu pancreatită la medic, iar peste câteva zile l-a luat mort și desfigurat. „Medicul i-a prescris perfuzii, apoi a plecat în România. În acest timp, nu i-au prelevat analize de sânge. În urma perfuziilor, copilului i s-a făcut mai rău și, pestre trei zile, a intrat în comă. Am depus o cerere la poliție și a fost intentat un dosar penal. Ministerul însă nu a avut nicio reacție. Până acum nu a fost finalizată expertiza medico-legală. Mă tem că comunitatea [medicilor] va mușamaliza cazul”, afirmă Marin Botnaru.

Lui Oleg Gladîș, medic, i-a decedat fiul de 13 ani la finele anului trecut, fusese internat cu o pancreatită la Institutului Mamei și Copilului. „Aproape fiecare al doilea moldovean are pancreatită. Aceasta nu înseamnă că toți acești oameni sunt pe moarte. De atunci lupt cu sistemul, iar ancheta bate pasul pe loc. S-au schimbat trei ofițeri de urmărire penală. Am depus o plângere la Ministerul Sănătății și am primit răspuns că trebuie să vorbesc cu cei de la Institutul Mamei și Copilului. Dacă eu sunt medic și nu pot da de capăt, ce face un cetățean simplu?”, se întreabă Gladîș.

Cristina Țurcan a venit la protest împreună cu fetița sa de șase luni. Cu aproape patru luni în urmă, fetița a fost internată în stare gravă la reanimare după ce i-a administrat un diuretic puternic în loc de preparatul prescris de medic pentru disbacterioză din cauza neglijenței unei farmaciste. „Am depus o cerere la poliție, dar nu au întreprins până acum nimic. M-am adresat și la Ministerul Sănătății, dar au spus că nu mă pot ajuta, deoarece ar putea să intre în litigiu cu rețeaua de farmacii Felicia. În schimb, au fost făcute presiuni asupra mea și a jurnaliștilor care au monitorizat cazul”, spune femeia.

Anatol Doncev este medic și deține în proprietate un cabinet medical. Bărbatul a spus că a venit la protest deoarece nu poate să admită astfel de atitudine din partea colegilor săi de breaslă.

Câțiva protestatari au fost primiți în audiență de către secretarul general de stat, Boris Gâlcă. Într-o declarație de presă, oficialul a dat asigurări că fiecare caz va fi elucidat, dar posibilitățile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sunt limitate din cauza lipsei cadrului legislativ privind malpraxisul. „Sunt cazuri regretabile, iar ceea ce putem să facem noi e să mărim gradul de reponsabilitate. Ne-am autosesizat în cazul lui Marius Botnaru și am creat o comisie abilitată cu investigarea cazului. Vom avea un raport peste câteva zile. Dacă vor fi găsiți vinovați medicii, vor fi destituiți. În rest, nu ține de competența noastră investigarea cazurilor sub aspect penal”, declară Gâlcă.

Sursa: anticoruptie.md