Noi detalii în cazul incendiului în care a ars o fetiță de 3 ani. Primarul spune că familia obișnuia să consume alcool

Un incendiu produs ieri a luat viața unei fetițe de 3 ani din localitatea Băxani, raionul Soroca. Copilul a ars de viu în casa unor rude în care a fost lăsat în timp ce mama se află în mahala. 

Ieri, către ora 12:00, Serviciul 901 a fost alertat despre producerea unui incendiu, în satul Băxani, raionul Soroca. La fața locului au intervenit două autospeciale de pompieri, iar în timpul intervenției de stingere, într-o cameră, a fost depistat corpul neînsuflețit al unui copil, cu urme de carbonizare. Ulterior s-a constatat că este o fetiță de 3 ani.

În casă se mai aflau alți 2 minori, de 7 ani și respectiv de 2 ani. Copii au fost lăsați fără supraveghere, în timp ce mamele micuților s-ar fi aflat în ospeție ca să sărbătorească 8 Martie.

Primarul localității, Ghenadie Pereteatcu, care este și preot în localitate a declarat că mama fetiţei care a decedat, ar fi însărcinată cu cel de al doilea copil, şi spune că ea susţine că nu se afla la petrecerea din mahala, dar s-a dus la mama sa după nişte pastile.

„Fetiţa a fost lăsată în grija altor doi copii de 7 şi 2 anişori, ai vecinilor, care sunt rude cu familia micuţei. Oamenii din sat zic că nu este pentru prima dată când aceşti copii sunt lăsaţi fără supraveghere. Se zice că incendiul ar fi izbucnit din cauza unei defecţiuni tehnice a televizorului din odaie sau că cineva dintre copii s-ar fi jucat cu chibritile.

Vecinii zic că mama fetiţei care a decedat, ar fi lăsat copila în grija celorlalţi copii şi a plecat să sărbătorească cu alte femei într-o casă care se afla tot în aceeaşi mahala, la vreo 100 metri distanţă, dar femeia zice că ea de fapt ar fi fost plecată la mama sa după pastile. Femeia este însărcinată în luna a opta cu cel de al doilea copil”, a declarat primarul.

De asemenea, primarul a ținut să remarce că familia nu este una cu probleme grave, însă uneori obișnuiește să consume alcool, iar copii sunt lăsați adesea singuri.

„Femeia este însărcinată în luna a opta cu cel de al doilea copil. Ei fac parte din categoria familiilor social vulnerabile, uneori mai aveau obiceiul să consume alcool, dar nu am auzit să-şi bată copilul sau să creeze probleme prin localitate”.

Ceilalți doi minori, care se aflau în casă în timpul producerii incendiului au reușit să iasă din casă la timp și nu au avut de suferit. Focul a distrus bunurile materiale doar din odaia în care a fost găsit copilul.

Alte circumstanțe despre izbucnirea și cauza incendiului dat, urmează să fie investigate, întrucît în teren au intervenit și lucrat pentru studierea acestora, angajații Direcției situații excepționale Soroca și ai Laboratorul experimental antiincendiar IGSU.

Potrivit statisticii IGSU, de la începutul anului curent, în țară au fost înregistrate 330 incendii, în care au decedat 45 persoane, dintre care 3 minori. 

Sursa: zugo.md