Noi CONDIȚII pentru imigranți, în Federația Rusă

Decizie // Moldovenii vor trebui să cunoască istoria și legislația Rusiei

Cetăţenii altor state, inclusiv ai Republicii Moldova, care doresc fie să lucreze legal în Federația Rusă (cu permis de muncă sau patentă), fie cer dreptul de şedere provizorie în Federația Rusă, vor fi obligaţi, începând cu 1 ianuarie 2015, să prezinte documente care atestă cunoaşterea limbii ruse, a istoriei Rusiei şi a legislaţiei Federaţiei Ruse.

Astfel de documente pot servi certificatul ce atestă cunoaşterea limbii ruse, istoriei Rusiei şi bazele legislaţiei Federaţiei Ruse, dar și documentul eliberat de organele statului, de către instituţia educaţională de pe teritoriul statului ce intra în componenţa URSS până în anul 1991.

Categoriile scutite de certificate

Federația Rusă nu va solicita aceste certificate de la cetăţenii străini cu dizabilităţi, cei care nu au atins vârsta majoratului, bărbaţii care au atins vârsta de 65 de ani, femeile care au atins vârsta de 60 de ani, beneficiarii programului de stat pentru acordarea asistenţei în procesul strămutării benevole în Rusia, a conaţionalilor care locuiesc peste hotarele ţării şi membrii familiilor acestora, specialiştii de calificare înaltă şi membrii familiilor acestora.

Cetăţenii străini ce au obţinut permisul de şedere permanentă sau de lucru până la 1 ianuarie 2015 vor prezenta certificatul la momentul solicitării de prelungire a termenului de şedere legală.

În cadrul unei mese rotunde, organizată la sfârșitul lunii septembrie curent, de Camera Civilă din Federația Rusă, organizația neguvernamentală „Rossia – naș dom” și Biroul Organizației Internaționale pentru Migrație din Moscova, s-a propus ca testarea nivelului de cunoaștere a limbii ruse să se realizeze în centre speciale, în baza unor teste complexe, formate din aproximativ 100 de întrebări.

100 de întrebări la test

În prezent, aceste teste sunt finalizate de către instituțiile de învățământ superior care au câștigat licitația, organizată de Ministerul rus al Educației și Științei. După același exemplu s-a propus elaborarea testelor de cunoaștere a istoriei Rusiei și a bazelor legislației Federației Ruse. Participanții la masa rotundă au propus crearea unor grupuri mobile, care s-ar putea deplasa la locul de muncă al migranților, pentru a facilita testarea lor.

Procedura de testare a nivelului de cunoaștere a limbii ruse a migranților a fost aprobată de Ministerul rus al Educației și Științei pe 21 septembrie 2014.

Informații suplimentare puteți găsi pe pagina de Internet a Serviciului Federal pentru Migraţiune al Federației Ruse, dar și pe pagina Camerei Civile din Federația Rusă.

Sursa : ziarulnational.md