Nicolae Timofti Trebuie de întors cetăţenilor dreptul de a-şi alege preşedintelePreşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, optează pentru alegerea directă a şefului statului şi atribuirea mai multor prerogative pentru exercitarea funcţiilor acestuia. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii “Moldova în direct, de la postul public de televiziune “Moldova 1”.

Referindu-se la alegerea preşedintelui, Nicolae Timofti a declarat că este necesar de modificat Legea fundamentală şi de trecut la republica semi-prezidenţială. „Trebuie să modificăm Constituţia, ca să nu ne confruntăm cu o altă criză politică, când va veni timpul de ales preşedintele. Cred că trebuie de întors cetăţenilor dreptul de a-şi alege singuri preşedintele” a declarat Timofti.

Timofti s-a pronunţat şi pentru acordarea mai multor prerogative pentru preşedintele ţării. „Trebuie de revizuit competenţele preşedintelui. Preşedintele are prerogative şi împuterniciri limitate, nu poate să intervină în anumite situaţii. Acest fapt contravine unor articole din Constituţie. De exemplu, Legea fundamentală stipulează că preşedintele este comandantul suprem al forţelor armate, însă el nu este în drept să numească în funcţie sau să-l demită din propria iniţiativă pe ministrul apărării”, a argumentat Timofti.

Şeful statului a comunicat că se lucrează la un proiect de modificare a Constituţiei. „În linii generale, Constituţia noastră este bună. Dar viaţa nu stă pe loc. La noi nu este situaţia din SUA, unde există o Constituţie de câteva sute de ani”, a spus Nicolae Timofti.

Sursa : ipn.md