NICIUNUL DINTRE CANDIDAȚII DIN REPUBLICA MOLDOVA NU AJUNGE ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN

Niciunul dintre candidații din Republica Moldova, care s-au aflat pe listele partidelor din România la alegerile europarlamentare de duminică, nu va ajunge în Parlamentul European, potrivit rezultatelor parțiale ale scrutinului.

Potrivit agenției „INFOATG”, cei 11 candidați incluși pe listele de formațiuni românești sunt Veaceslav Șaramet (Alianta PSD-UNPR-PC), Ana Guțu (PNL), Alexadru Leșco si Mircea Lupan (PMP), Victor Ciumac (Noua Republica), Lucia Kurduza (PNTCD), Gheorghe Triboi și Alexandru Strâmbeanu (Forța Civică), Alecu Reniță, Andrei Dumbrăveanu (Partidul Verde).

Aceștia nu se aflau însă pe primele locuri în liste, astfel încât să le fie asigurat un fotoliu de europarlamentar.

Deputata Ana Guţu, co-preşedinte al Partidului Liberal-Reformator de la Chişinău, s-a aflat pe locul 19 pe lista PNL. Mişcarea Populară, care l-a avut pe liste pe fostul deţinut politic de la Tiraspol Alexandru Leşco, a obţinut doar două sau trei mandate. Leşco a fost însă pe locul opt în liste.

În total, România va trimite la Bruxelles 32 de europarlamentari.

Potrivit rezultatelor parțiale prezentat de Biroul Electoral Central din România, Alianța PSD-UNPR-PC a obținut, la alegerile europarlamentare de duminică, 37,25% din opțiunile alegătorilor, PNL – 14,86%, iar PDL 12,26%.

Aproximativ 9 mii de cetățeni români din Republica Moldova au votat la eurparlamentarele de duminică la cele opt secții deschise în Chișinuă, Bălți, Cahul și Ungheni. Însă nu toți doritorii au reușit să-și exercite acest drept până la închiderea urnelor. La secția de la Ambasada României la Chișinău, câteva sute de persoane rămăseseră la coadă la ora 21.00, când s-a încheiat procesul electoral.

Sursa : infotag.md