Mutilați în ospicii. Loviți cu capul de pereți, legați de pat și înjurațiLoviți cu capul de pereți, bătuți, legați de pat și înjurați. Așa sunt tratați pacienții unor spitale de psihiatrie din țară. Concluzia aparține avocaților Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova. Doar anul acesta ei au depistat patru cazuri de tratament inuman și degradant în ospicii. Avocații cheamă autoritățile să se implice în soluționarea acestei probleme.

Cazul fetei maltratate în Spitalul Clinic de Psihiatrie a ajuns în atenția avocaților Institutului pentru Drepturile Omului. Aceștia susțin că în ziua în care au văzut pozele postate pe internet cu fata mutilată au mers la Spitalul de Psihiatrie. Ajunși la spital, avocații au sesizat poliția și ambulanța, transportând victima pentru expertiză medicala. Aici, însă, au fost refuzați.

Ni s-a refuzat din start, fără ca să fie măcar văzută persoana la lumină și analizată cât de puțin. Ni s-a comunicat că cazul dat nu este de urgență și nu putem să facem acum nimic. Veniți mâine dimineața. Am solicitat intervenția medicilor și am somat să fie respectată legislația”, a declarat avocatul IDOM, Alexandru Cebănaș.

Mama fetei spune că după ce a fost internată în Spitalul de Psihiatrie, a observat că fiica sa se comportă din ce în ce mai ciudat. A solicitat să-și vadă fiica, dar angajații spitalului au spus că mai bine să nu o deranjeze, pentru că doarme. În altă zi, în vizită a venit bunica fetei și a văzut-o plină de vânătăi. Mama fetei a mers la Procuratură, unde a scris o plângere.

La data de 17, eu i-am făcut fetei fotografii. În timp ce o fotografiam, s-au apropiat de mine două peroane și m-au întrebat dacă sunt mama Cristinei. Eu am spus că da. Și mi-au spus: Știți cât de tare o bat pe ea aici?”, afirmă mama fetei, Irina Rotari.

În cadrul vizitelor de monitorizare, IDOM a analizat mai multe cazuri cu privire la torturarea persoanelor în ospicii. Într-un caz, angajații au scos de pe un pat din salon salteaua și au legat victima de mâini și picioare, administrându-i preparate necunoscute. Într-un alt caz, potrivit reprezentanților IDOM, o persoană, care a încercat să fugă pe fereastra, și-a rupt piciorul. Fiind prinsa de angajați, aceasta a fost bătută cu pumnii peste picioare și umilită verbal.

„Expertiza medico-legală este faptul că expertiza o poate face doar Centrul de Medicină Legală care este o instituție de stat. Și noi nu putem avea alte centre private la care să se poată adresa oricare persoană care dorește, apar multe semne de întrebare că statul deține monopol”, susține Ciobănaș.

Moldova a fost condamnata în repetate de rânduri de CEDO, fiind găsita vinovata de tratament inuman și degradant, în raport cu pacienții bolnavi psihici. Anterior, problema abuzurilor și relelor tratamente în instituțiile psihiatrice a fost raportata în repetate rânduri la forurile internaționale.

Sursa: tv8.md