Iurie Muntean

Declarația a fost făcută, joi, 10 aprilie, de deputatul fracțiunii PCRM, Iurie Muntean, comentând proiectul Legii privind acordarea facilităților de preschimbare a pașapoartelor de tip ex-sovietic, discutat în Parlament, care prevede că persoanele cu pașapoarte de tip sovietic nu vor putea participa la alegerile parlamentare din toamnă.

Deputatul a subliniat că în prezent există circa 150 mii de deținători de pașapoarte de tip ex-sovietic, care trebuie să fie preschimbate până pe data de 1 septembrie 2014, în caz contrar aceste persoane nu vor putea participa la alegerile parlamentare din toamna anului curent.

”Până la expirarea termenului indicat în proiect au rămas mai puțin de cinci luni, adică mai puțin de 150 de zile. Avem 22 de zile lucrătoare pe lună, aproape jumătate din luna aprilie a trecut. Pentru a asigura acestor cetățeni dreptul de vot la următoarele alegeri trebuie să eliberați 1700 – 2000 de buletine de identitate pe zi, ceea ce înseamnă că grupurile mobile din țară trebuie să deservească pe zi 1700 – 2000 cetățeni pe zi”, a explicat deputatul în plenul Parlamentului.

În context, deputatul a accentuat că în toată țara lucrează 20-30 de grupuri mobile, care fizic nu vor putea deservi 1,7 mii – 2 mii cetățeni zilnic. ”De aceea, proiectul denotă intenția Guvernului de a lipsi, în mod intenționat, acești cetățeni de dreptul la vot. Guvernul intenționat lasă în afara legii acești cetățeni. Trebuie să recunoașteți clar că scopul Legii este lipsirea cetățenilor de dreptul la vot. Caracteristica acestor acțiuni în dicționarele explicative se descriu printr-un singur cuvânt – fascist”.

Proiectul Legii privind acordarea facilităților de preschimbare a pașapoartelor de tip ex-sovietic a fost avizată anterior de Guvern alături de modificările la Codul Electoral, care prevăd că cetățenii deținători de pașapoarte de tip sovietic nu vor putea participa la alegeri. Proiectul prevede că documentele trebuie să fie preschimbate până pe data de 1 septembrie 2014, dată după care documentele nu vor mai fi valabile.